AS FAR AS I KNOW (2020,MAĐ) - 6,5/10


 

U debitantskom dugometražnom filmu mađarski dvojac Nandor Lorincz i Balint Nagy pozabavio se jednom mračnom i uznemirujućom pričom, motiviranom stvarnim događajima. Denes i Nora par je u kasnim tridesetima, možda već ranim četrdesetima. Zajedno oni rade u marketinškoj kompaniji, očigledno pripadaju bar nekoj višoj srednjoj klasi, imaju zajednički krug podjednako uspješnih prijatelja, no ono što im nedostaje je dijete. Dok njihovi prijatelji već sv imaju djecu, Nora nikako da ostane trudna i shvatili su oni da im je jedina opcija posvojenje i upravo su u procesu posvojenja djevojčice.

Proslavu toga što im je konačno odobreno posvojenje i što će konačno postati roditelji, zasjenit će objava njihove prijateljice da je ponovno trudna. To će posebno povrijediti Denesa i dovesti do svađe s Norom na putu kući, koja će rezultirati tako da će ona naprasno napustiti autobus. Sljedećeg jutra vratit će se ona kući u suzama i u šoku, priznavši mužu da je silovana. Policiji će se obratiti tek koji dan kasnije što će bitno otežati proceduru i pronalazak počinitelja, no Denes će si sam zadati zadatak pronaći tipa iz autobusa koji je počinio zlo njegovoj supruzi.

Iako se u tim trenucima činilo da bi se "As Far as I Know" mogao pretvoriti u revenge triler u kojem bijesni muž traži zlikovca koji mu je silovao ženu, shvatit ćemo do kraja da je to prvenstveno mračna drama o odnosima među supružnicima koji očigledno i ranije nisu bili bogzna kakvi. Priča je koncipirana na način da je pratimo iz Denesove perspektive, a kako će vrijeme prolaziti, u njemu će se javljati crv sumnje i počet će razmišljati u što uopće vjerovati. Situacija je tu iznimno kompleksna, na trenutke i uznemirujuća koja problematizira i društvenu situaciju i stigmatizaciju žene koja je doživjela takvu strahotu. 

IMDB LINK 

Primjedbe