BRAQUO (2009-16,FRA) - 7,5/10


 

Prva sezone ove akcijske krimi serije bila je najgledanija francuska serija godine, a isti trend nastavio se i u sljedeće tri sezone u kojima pratimo avanture tima prljavih policajaca. Eddy Caplan (Jean-Hugues Anglade), Walter Morlighem (Joseph Malerba), Théo Vachewski (Nicolas Duvauchelle) i Roxanne Delgado (Karole Rocher) ne prezaju ni pred čim i unutarnja kontrola stalno im je za vratom. Zapravo, već u uvodnoj sceni prve epizode vidimo kako se ovi inspektori gotovo uopće ne razlikuju od kriminalaca jer čine oni oružane pljačke, iznuđuju dilere i ostale gangstere, no nitko ih se ne usudi dirnuti jer su njihove metode prilično učinkovite.

Ipak, nakon što jedna takva akcija krene krivo, njihov kolega Max će biti optužen za kriminalne radnje poslije čega će počiniti samoubojstvo, a Caplan i ostatak ekipe pokušat će se izvući iz problema, samo da bi se još dublje zakopali. I kreće "Braquo" prilično realistično. S kamerom iz ruke, uzbudljivo, zanimljivo, brutalno, a autor serije Olivier Marchal očito zna što radi jer je i sam bio policajac prije nego što se odlučio okušati u filmu. Naravno, ono u što će se Caplan upustiti u prvoj, a pogotovo u kasnijim sezonama, pretpostavljam da je malo kojem stvarnom policajcu palo na pamet.

Jednom kad oni odluče prijeći tu nevidljivu, tanku crvenu liniju između standardnog policijskog posla i kršenja zakona kako bi zaštitili sami sebe, ali i uhvatili kriminalce, povratka više nema. Situacija će po njih biti još pogubnija jer policijski šef koji ih je štitio i žmirio na jedno oko znajući da su najučinkovitiji odred u pariškoj policiji, sprema se u mirovinu, a inspektor unutarnje kontrole Vogel kao da ima posebnu vendetu protiv Caplana. I dok će u prvoj sezoni ovaj tim za suparnike osim unutarnje kontrole imati krijumčarsku organizaciju iz pariškog podzemlja, kasnije će im se naći na putu odmetnuti odred Legije stranaca, ruska mafija, turski krijumčari, a Caplan će nakratko svratiti i u Marseille te će imati posla i s tamošnjim podzemljem.

I dok je u početku priča i bila donekle uvjerljiva i realistična, kako će vrijeme prolaziti "Braquo" kao da će se sve više amerikanizirati te će po uzoru na slične američke policijske sadržaje ipak postajati dosta nerealan. Caplan i ekipa iz loše će upadati u goru situaciju, a od početka mračna i brutalna priča, s vremenom će postajati još mračnija i brutalnija. Neće ovi policajci prezati ni pred hladnokrvnim ubojstvima kriminalaca koji im se nađu na putu, a iako je kako vrijeme prolazi početna realističnost upitna, ovoj seriji se ne može poreći uzbudljivost i dinamičnost. Vidimo tu i da se francusko odnosno europsko kriminalno podzemlje i ne razlikuje previše od američkog, a možda je i stvarno nemoguće boriti se protiv takvih metodama drukčijim od onih koje oni poznaju.

IMDB LINK 

Primjedbe