COBWEB (2023,SAD) - 7/10


 

Pokazao se ovaj jezivi horor kao ugodno i posve nepredvidivo iznenađenje. Pretpostavljao sam da je "Cobweb" kojeg kao scenarist potpisuje Christ Thomas Devlin, a kao režiser Samuel Bodin još jedna u nizu američkih generičkih reciklaža jednih te istih priča, no ovo je bilo iznad prosjeka američkog mainstream horora. Doduše, priča tu kreće gotovo pa klišeizirano. Peter je osmogodišnjak koji djeluje potpuno traumatizirano. Živi on s ocem Markom (Anthony Starr) i majkom Carol (Lizzy Caplan) u staroj, oronuloj i škripavoj daščari tipičnom za američki jug. Kolege u školi ga stalno maltretiraju, on je šutljiv i povučen, a nema uopće prijatelja.

Za njega će zanimanje pokazati učiteljica na zamjeni gđa Devine (Cleopatra Coleman) koja će pokušati shvatiti što se to događa s tim povučenim dječakom koji učionicu ne napušta ni na odmoru iz straha da će ga maltretirati. No, pokazat će se da je bullying koji proživljava tek manji problem za Petera jer svake noći on kao da čuje neke zvukove koji dopiru iz njegove sobe. Kao da netko kuca po zidu, a uskoro će on shvatiti da se netko nalazi zatvoren u njegovoj kući i počet će dječak komunicirati s osobom koja je zatvorena među zidovima.

Do tih trenutaka već imamo dojam da je Peter zanemareno dijete. Da su njegovi roditelji potpuni čudaci, ne samo emocionalno distancirani, već i potpuno nezainteresirani za njega tako da i ne čudi da će učiteljica pokazivati veći interes za njega od roditelja. Sve mu roditelji brane, čudno se ponašaju i priče u koje glas iz zida pokušava uvjeriti Petera da su ga oni ondje zatočili i da se to uskoro sprema osmogodišnjaku, i ne zvuče tako nemoguće. No, do kraja nas čekaju tu neka iznenađenja i neki preokreti kakve zbilja nisam očekivao pošto je do tada sve išlo nekako predvidivo i bio je to na kraju sasvim dobar horor.

IMDB LINK 

Primjedbe