FATHER & SOLDIER (2022,FRA) - 7/10


 

O godini 1917. sjajan je film snimio Britanac Sam Mendes, a u francuske rovove iste godine vodi nas i ratna drama snimljena u francusko - senegalskoj produkciji. S budžetom od 14 milijuna dolara "Father & Soldier" ili "Tirailleurs" u originalu, francuski filmaš Mathieu Vadepied imao je i više nego dostatna sredstva da na kvalitetan način prikaže svo ludilo tog rovovskog rata i u tome je svakako uspio. No, za razliku od Mendesove "1917." ovdje pratimo sudbinu vojnika iz francuskih afričkih kolonija koji su se silom prilika našli u ratu koji s njima praktički i nema nikakve veze.

Bakary Diallo (Omar Sy kojeg se i dalje najbolje sjećamo iz "The Intocuhables") je seljak iz Senegala koji će se priključiti francuskoj vojsci kako bi pokušao spasiti 18-godišnjeg sina Thierna. Kad su Francuzi stigli u njihovo selo po regrute za rovove u Europi, Bakary koji i ne zna francuski jezik nije uspio sakriti sina. Svjestan da će Thierno vjerojatno odmah po dolasku u Francusku poslužiti kao topovsko meso, pod lažnim identitetom i on će se prijaviti i skupa će na kraju završiti na prvoj liniji fronte. I dok Bakary jedino razmišlja kako pobjeći iz tog ludila i sačuvati žive glave, Thierno će pasti pod utjecaj mladog poručnika Chambraua (Jonas Bloquet), generalovog sina koji se želi dokazati.

Dokazati se želi i Thierno koji će ubrzo postati i nadređeni svom ocu, a mladić koji je u Senegalu pohađao francusku školu, odbit će slušati oca. Francuska i kolonizatori postat će mu privlačni, ni ne shvaćajući da im je on jedino potreban u ratu, a leđa će okrenuti i svojoj tradicionalnoj, afričkoj kulturi. Očajni otac postajat će sve svjesniji da je gotovo nemoguće spašavati sina protiv njegove volje, a "Father & Soldier" podjednako je upečatljiv ratni, rovovski film, koliko je i obiteljska drama o odnosu oca i sina. Premijeru je "Father & Soldier" imao u sekciji Un Certain Regard festivala u Cannesu, a iskusni Vadepied koji je bio i umjetnički direktor ranije spomenutog "The Intouchables" Nakachea i Soledana, snimio je film koji se bavi i kolonijalnom poviješću Francuske.

IMDB LINK 

Primjedbe