GIRASOLES SILVESTRES (2022,ŠPA) - 8/10


 

Jaime Rosales je art-filmaš iz Barcelone čiji mi je prethodni film "Petra" iz 2018. godine već zapeo za oko. Bila je to iznimno strukturirana misteriozna drama, a njegov sljedeći film odnosno "Girasoles silvestres" ili "Wild Flowers" svidio mi se još i više. Fragmentarna je to drama u kojoj kroz duže vremensko razdoblje pratimo život mlade žene po imenu Julia (odlična Ana Castillo), samohrane majke dvoje malene djece koja pokušava pronaći sreću u ljubavi. Film je to baš posebnog senzibiliteta, snimljen zanimljivim stilom, fragmentaran, a pratimo tu zapravo njeno emocionalno sazrijevanje i iz nesigurne djevojke koja će pristajati na sve samo kako ne bi bila sama i kako bi njena djeca imala barem nekakvo, makar i varljivo, utočište, pretvorit će se ona u ženu koja zna što želi.

Zanimljiva je to i realistična opservacija života mlade žene, očito ne posebno obrazovane koja je rodila vrlo mlada. Iako se čini da ne može imati više od 25 godina u početku, ostala je ona sama s dvoje male djece, a Rosales je priču podijelio u tri poglavlja koja su naslovljena po muškarcima s kojima će ona biti u vezi. I posebno je šokantno prvo poglavlje naslovljeno po Oscaru (Oriol Pia), jezivom tipu s kojim će se iz samo njoj razumljivih razloga Julia upustiti u vezu. Od prve scene u kojoj ga vidimo, jasno nam je da je to sve samo ne normalan tip. Podsjetio me taj bolesnik na lik Roberta de Nira u Scorseseovom "Rtu straha", pravog manijaka istetoviranog po cijelom tijelu koji će od prvih trenutaka prema Juliji razviti posesivno - bolesnu fiksaciju.

Kako je uopće Julia odlučila takvog bolesnika pustiti u svoj život i blizu svoje djece, teško je uopće shvatiti, a iako će i sama vrlo brzo postati svjesna da je pogriješila i da nikad nije trebala imati nikakvu vezu s tipom kojeg je pronašla preko neke društvene mreže, držat će se ona njega do kraja. I priča se tu razvija u posve neočekivanom smjeru i pratit ćemo tu do kraja Julijinu potragu za onim pravim i nakon povratka bivšem mužu koji joj je bio srednjoškolska ljubav i s kojim je vrlo mlada dobila djecu, pronaći će ona na kraju novog partnera nakon što se vrati u rodni grad svome ocu.

I veliko je pitanje je li itko od njih pravi za nju jer sva ta tri muškarca na svoj način su nekako sebični i potuno nezreli, fizički ili emocionalni nasilnici. Dok smo za Oscara već rekli da je gotovo pa tipični kromanjonac, primitivna sirovina sklona nasilju, shvatit ćemo da je njen bivši muž potpuno nezreo i sebičan tip kojem je stalo samo do sebe, a ovaj posljednji je nekako neodlučan koji ni sam ne zna što hoće. Daleko od toga da je Julia perfektna osoba i svakako da i ona ima svojih mana i mušica, no usamljenost i neka vrsta potrebe da pronađe partnera koji bi bio sigurno utočište i za nju i za djecu, nagnat će je na donošenje svakakvih odluka.

IMDB LINK 

Primjedbe