MURDER IN BIG HORN (2023,SAD) - 8/10


 

Da Amerikanci ubijaju jedni druge kao muhe, informacija je koja vjerojatno više ne može začuditi ni najneinformiraniju osobu. Zemlja je to i nastala na krvoproliću i nasilju pa je takvo ponašanje možda ostalo upisano u genetski kod, a prvi koji su osjetili dobre namjere europskih dođoša bili su, jasno, tamošnji urođenici odnosno indijanci. Oni koji su preživjeli, pobacani su u rezervate, a dobar dio indijanskog stanovništva i dalje živi u rezervatima u unutrašnjosti SAD-a. Jedan takav je i rezervat u okrugu Big Horn u saveznoj državi Montani, a već u uvodnoj sceni ove trodjelne dokumentarne true-crime serije saznajemo da je to i najopasnije mjesto za indijanke u cijeloj zemlji.

Već desetljećima žene ondje nestaju i za mnoge od njih uopće se ne zna sudbina, dok su druge pronađene mrtve i odbačene negdje uz cestu, no također se rijetko kada sazna što se dogodilo. Ova dokumentarna serija bavi se tako ovom problematikom i pokušava istražiti što se dogodilo s tri tinejdžerice koje su u razdoblju od 2018. do 2020. godine nestale na tom području, a nekoliko dana kasnije pronađene su mrtve. I potpuno je tu apsurdna priča jer očito je to područje u kojem vlada bezakonje, a istražitelji i nisu pretjerano zainteresirani i revni za rješavanje slučajeva mrtvih indijanki. Jer preklapaju se tu jurisdikcije raznih agencija koje se ne mogu dogovoriti tko je odgovoran za koje područje pa je valjda najjednostavnije da nitko ne radi ništa praveći se da će netko drugi to rješavati.

No, ipak je ova serija puno kompleksnija od pukog true-crime jer autorima nije jedini cilj doznati što se dogodilo s ove tri djevojke te tko ih je ubio, već pokušavaju oni istražiti i otkriti genezu takvog ponašanja. Vraćamo se tako tu povremeno u prošlost, u razdoblje kada su bijelci osvajali prostranstva kojima su nekoć vladali indijanci kojima je život praktički preko noći promijenjen. Iz nepreglednih prostranstava i slobode nagurani su oni u rezervate i stotinu godina nad njima se vršila prisilna asimilacija. Razna plemena i narodi koji su nekoć bili ponosni ljudi, ratnici i lovci, pretvoreni su u pijance, ljenčine i narkomane za koje sudbina kao da je predestinirana. Vidimo tu i kako izgleda život u tim današnjim rezervatima te kako se sistemski indijanska kultura uništavala od samih početaka.

IMDB LINK

Primjedbe