THE FENCE (2022,GBR) - 6,5/10


 

Solidnom i dopadljivom humornom krimi dramom predstavio se dugometražni britanski debitant William Stone. Četiri godine ranije snimio je on istoimeni kratki film čija se radnja također odvijala u Bristolu negdje osamdesetih, a Stone i ne skriva da su mu uzori Danny Boyle s "Trainspotting" ili još više Shane Meadows, pogotovo njegov film i serijal "This is England". Radnju "The Fence" je Stone smjestio u radničke četvrti Bristola gdje odrasta tinejdžer Steve (David Perkins). Radi on nevoljko u mesnici i štedi kako bi kupio motor Hondu, a kada to i uspije, veselje neće biti dugog vijeka pošto će mu ga istog dana netko ukrasti.

I ostatak filma Steve će pokušati povratiti svoj ukradeni motocikl, pogotovo kad shvati da policija i nije pretjerano zainteresirana za rješavanje ovog slučaja. Tim više jer je njegov stariji brat Andrew poznati prijestupnik koji je trenutačno na uvjetnoj zbog fizičkog napada. Iako se Andrew trudi biti na pravoj strani zakona, kratki fitilj i ubitačna desnica i dalje ga često dovedu u probleme. Uz pomoć starijeg brata, Steve će se tako baciti u odiseju bristolskim kriminalnim podzemljem u potragu za osobama koje su mu maznule motor ostavljen tek nekoliko minuta bez nadzora pred kućom.

I kreće "The Fence" kao tipična britanska humorna drama u kojoj Stone sjajno prikazuje ne baš perspektivnu stranu života u Engleskoj osamdesetih. Fino on pogađa duh vremena, a uglavnom nepoznati glumci sasvim su solidni i uvjerljivi. No, s vremenom će se "The Fence" pretvoriti iz komedije u pravu krimi dramu u kojoj i neće biti previše razloga za smijeh. Bio je to na kraju solidan filmić s retro štihom u kojem imamo bande, dilere, solidno dočarano mjesto i vrijeme začinjeno i poznatom muzikom iz tog razdoblja.

IMDB LINK 

Primjedbe