AS GOOD AS IT GETS (1997,SAD) - 10/10


 

Jack Nicholson jedan je od najvećih i najboljih glumaca svih vremena. Glumac koji ima toliko fantastičnih uloga da je to jednostavno nemoguće pobrojati i Glumac koji je zaslužio i više od tri Oscara koliko ih je u karijeri osvojio. Niti jedan muški glumac nema više nominacija od njega (ukupno 12), a trećeg i posljednjeg Oscara osvojio je Nicholson za fantastičnu ulogu u romantičnoj komediji Jamesa L. Brooksa. Oscara za glavnu žensku ulogu osvojila je i njegova partnerica u "As Good as It Gets", Helen Hunt, a ona je konobarica koja jedina uspjeva trpjeti mizantropskog pisca s opsesivno - kompulzivnim poremećajem koji mrzi sve živo i koji se ni ne trudi sakriti da su mu socijalne vještine užasavajuće.

Melvin Udall je dobrostojeći pisac ljubića koji je potpuni freak. Uživa on u maltretiranju gay-susjeda slikara Simona (Greg Kinnear) i čovjek je to s kojim baš nitko ne želi imati posla. Podjednako Melvin mrzi i Simonovog psića, a koliko je taj čovjek nenormalan i poremećen očito je već u uvodnim scenama kada ga vidimo da prilikom pranja ruku otvara nekoliko sapuna ili kada hoda ulicom opsesivno pazeći da ne nagazi pukotine na pločniku. No, to je tek djelić njegovih problema (iako on ne shvaća da ima problem) jer Melvin se prema svim ljudima ponaša odvratno. Zato i ne čudi da ni u njegovom omiljenom restoranu nitko ne želi imati posla s njim i svi navijaju da mu se zabrani dolazak, a konobarica Carol, samohrana majka boležljivog sina jedina je koja ima strpljenja s njim.

I jasno da će se na kraju ispostaviti da se iza Melvina zapravo skriva čovjek velikog srca samo što on to ne zna pokazati, a Carol će shvatiti da je upravo on jedina osoba od koje može očekivati pomoć. Bez obzira što je "As Good as It Gets" jedna od onih pomalo sladunjavih, sentimentalnih romantičnih komedija napisanih prema standardnoj holivudskoj šabloni, ovaj film senzacionalnom izvedbom u status klasika i remek-djela uzdiže upravo Nicholson. Svaka scena u kojoj se Jack nalazi je maestralna i ulogom Melvina podigao je on visoko letvicu za filmske namćore i pitanje je hoće li itko ikada napraviti bolju ulogu tog tipa. Zanimljivo je kako je "As Good as It Gets" nakon "Batmana" bio drugi financijski najprofitabilniji film u Nicholsonovoj karijeri zaradivši više od 300 milijuna dolara na svjetskim kino-blagajnama.

IMDB LINK 

Primjedbe