CORNER OFFICE (2022,SAD) - 6/10


 

Nakon što se proslavio ulogom u seriji "Mad Men", američki glumac Jon Hamm posljednjih godina kao da sve više naginje komediji. Doduše, "Corner Office" i nije klasična komedija, već bi se to najprije moglo opisati kao bizarna, kafkijanska, apsurdistička uredska humorna drama koja pomalo podsjeća na nedavnu izvrsnu seriju "Severance". Radnja cijelog filma odvija se u uredima neke čudnovate korporacije, a "Corner Office" još jedan je dokaz da ovakve apsurdističke, kafkijanske priče obično bolje funkcioniraju na papiru, nego na filmu. Bio je to i prvi dugometražni film Danca Joachima Backa koji je još 2010. godine osvojio Oscara za kratki igrani film, a snimio ga je prema romanu "Soba" švedskog pisca i glumca Jonasa Karlssona.

Ime filma iz "The Room" u "Corner Office" je promijenjeno možda i kako se ne bi miješao s kultnim trešom Tommya Wiseaua "Soba", no Backov film zasigurno se neće pamtiti, ni po dobrom, a ni po lošem. Hamm je tako Orson, bezlični činovnik koji je upravo stigao na novi posao. I daleko je to od ureda koji je nastanjivao on u "Mad Men", već je to ogromni ured smješten u neboderu s valjda bezbroj sličnih uredskih prostorija, a sjedište je to korporacije koja se naziva Authority, Inc. Orson je ujedno i narator i praktički svo vrijeme u voiceoveru slušamo njegove misli, a riječ je o tipu koji je teška picajzla, opsesivno - kompulzivni perfekcionist pa i ne čudi da će takav vrlo brzo pronaći neprijatelje u svim kolegama.

Ponosan je on na svoju radnu etiku i želio bi da i ostali kolege budu poput njega, a već prvog dana pronaći će on neke zamjerke baš na svakog od njih. I gotovo svi likovi ovdje su čudaci, priča je potpuno apsurdna i očigledna alegorija, satira na današnji korporativni svijet u kojem ljudi gotovo cijele dane provode u sličnim uredima radeći neki dosadni posao. No, problem ovog filma je što su svi likovi nekako antipatični, pogotovo baš Orson koji je nevjerojatno iritantni dosadnjaković. Zato i ne čudi da ga nitko od kolega ne voli, a iako je Back uspio izgraditi apsurdistički ugođaj pošto se radnja cijelog filma odvija u tom sivom uredu, bilo je to dosta zamorno, dosadno, ali lišeno očekivane duhovitosti i cinizma kakvi obično dolaze s ovakvim sadržajima.

IMDB LINK 

Primjedbe