INVASION OF THE BODY SNATCHERS (1978,SAD) - 7,5/10


 

Gledajući kultni SF horor Philipa Kaufmana (The Right Stuff, Unbearable Lighteness of Being, Rising Sun, The Wanderers) pitao sam se što bi s ovim napravio David Cronenberg ili recimo mladi Steven Spielberg. Iako "Invazija tjelokradica" danas zaslužuje kultni status, remake filma iz 1956. godine snimljen prema romanu Jacka Finneyu, tada bi možda bio nešto nezaboravno, u rangu "Ralja" ili možda "Dead Zone", "Videodrome" i "Scanners". Ipak, krajem sedamdesetih je Kaufmanov SF horor sasvim korektno prošao na kino blagajnama, a prema nekim kasnijim teorijama i analizama sve ono što vidimo u "Invaziji tjelokradica" je parabola na kraj slobodnih, kontrakulturaških šezdesetih.

Legendarni američki filmski kritičar Roger Ebert je pak napisao da je to zapravo alegorija na Watergate po tome što se oni koji nisu kao većina striktno kontroliraju. Danas se "Invasion of the Body Snatchers" smatra jednim od najboljih remakeova u Hollywoodu ikada, a sve tu kreće po zlu kada se nekakva želatinasta stvorenja pojave na Zemlji pošto je njihov planet na umoru. Po dolasku, ta bića u početku uzimaju oblik cvjetova iz kojih će se ubrzo početi pretvarati u ljude. Ili bolje rečeno u identične dvojnike ljudi te će pravi homo sapiensi polako nestajati, a te čudovišne kreature preuzimat će njegovo mjesto.

Da se nešto čudno događa prva će primijetiti znanstvenica iz odjela za zdravlje San Francisca, Elizabeth Driscoll (Brooke Adams) koja će jedan od tih neobičnih cvjetova ponijeti kući. Sljedećeg jutra njen dečko Geoffrey počet će se čudno ponašati, a o svojim strahovima će se povjeriti kolegi Matthewu Bennellu (Donald Sutherland) te će oboje polako početi shvaćati da se radi o varalici. No, problem je što Geoffrey nije jedina osoba u njihovom okruženju koja se čudno ponaša i čudno izgleda, a nakon nekog vremena ta jeziva bića počet će preuzimati sve više ljudi.

Zanimljivo je kako je Kaufman za svoj remake u manjim, cameo ulogama angažirao i režisera originalnog filma iz 1956. godine Dona Siegela kao vozača taksija i glavnog glumca iz stare verzije Kevina McCarthya. Na samom početku učinilo mi se da sam u djeliću sekunde u jednoj sceni vidio i Roberta Duvalla, a zaista se i on pojavljuje u ulozi svećenika. Sam Kaufman se također dva puta pojavljuje u različitim scenama, a u jednu od takvih manjih, cameo uloga ugurao je on i svoju ženu Rose. Iako je "Invazija tjelokradica" u svoje vrijeme bio veliki hit te je to film koji i danas ima svojih vrlina, za razliku od mnogih horora svog vremena, ipak ga je teško nazvati djelom koje je savršeno ostarilo.

IMDB LINK 

Primjedbe