LOVE TO LOVE YOU, DONNA SUMMER (2023,SAD) - 7/10


 

Na red za snimanje biografskog dokumentarca došla je i kraljica diska, Donna Summer. Film je dobio naziv po pjesmi kojom se Summer u prvoj polovici sedamdesetih probila i na američkoj sceni, a uz iskusnog filmaša Rogera Rossa Williamsa (prvi afroamerički dobitnik Oscara za režiju i to za kratki dokumentarac 2009. godine), režirala ga je i Brooklyn Sudano, kćer glavne protagonistice. I upravo je Brooklyn ta koja je inicirala snimanje biografskog dokumentarca o Donni Summer jer je shvatila da u životu njene majke ima puno toga o čemu šira javnost i publika ne znaju.

Slažem slagalicu kako bih shvatila tko je mama bila zapravo, ističe Sudano negdje u početku filma koji zaista pokušava proniknuti u pitanje tko je zapravo bila Donna Summer, no svejedno je to film snimljen pomalo šablonski. Priča tu kreće od početka, od odrastanja u Bostonu i početaka pjevanja u crkvi, a kako baš i nisam poznavatelj lika i djela Donne Summer, tako mi je i potpuno nepoznat bio podatak da je karijeru zapravo započela u - Njemačkoj. Prvo u tamošnjoj verziji mjuzikla "Kosa", a potom je u Njemačkoj pjevala šlagere i bila je iznimno popularna ondje početkom sedamdesetih da bi joj se sve otvorilo upravo disko hitom "Love to Love You".

Preko noći je Summer tada postala i velika zvijezda u Americi, hitovi su se samo nizali, a donosi ovaj film zanimljiv uvid u njen privatni život. Uz Brooklyn Sudano, sugovornici su ovdje i ostali članovi njene obitelji, njeni nekadašnji suradnici i ljubavnici, muževi, a sve je to naravno nakrcano brojnim arhivskim snimkama. Premijeru je "Love to Love You, Donna Summer" imao na festivalu u Berlinu i korektan je to biografski dokumentarac i ništa više. 

IMDB LINK 

Primjedbe