MACHUCA (2004,ČILE) - 8/10


 

Prva asocijacija na datum 11. rujna danas je zasigurno teroristički napad na Ameriku 2001. godine od strane Al-Qaide, no sve do tada isti je datum asocirao na jedan drugi tragičan događaj. 11. rujna 1973. godine u Čileu je izveden državni udar, vojni puč potpomognut Amerikom kojom je svrgnuta demokratski izabrana socijalistička vlada Salvadora Allendea koji je ubrzo i ubijen, a vlast je ugrabio general Augusto Pinochet. Čile je potom svrgnuo u diktaturu pod vladavinom vojne hunte koja je potrajala kojih dvadesetak godina tijekom kojih se ova južnoamerička država pokušala pretvoriti u zemlju iz mokrih snova neoliberalnih zagovornika.

Život u glavnom gradu Santiagu u popularnom te u Čileu omiljenom filmu režisera Andresa Wooda pratimo uoči i neposredno nakon državnog udara 1973. godine. I to iz perspektive 11-godišnjeg Gonzala Infantea, dječaka koji dolazi iz više klase. On će se sprijateljiti s vršnjakom Pedrom Machucom, dječakom indijanskog porijekla koji pripada najnižoj klasi i živi s obitelji u siromašnim slamovima izvan grada. "Machuca" je sjajan film jer je Wood tu uspio spojiti istovremeno i dvije osobne, intimne, coming-of-age priče o dječacima koji ne mogu biti različitiji, a opet će postati prijatelji, ali i povijesno - političku dramu u kojoj impresivno prikazuje okolnosti u Čileu uoči i za vrijeme revolucije.

Priča tu kreće u proljeće 1973. godine kada radnička klasa zahtjeva reforme u socijalnoj i ekonomskoj strukturi od socijalista koji je izabran za predsjednika. Oni bogati se dakako boje sve jačeg socijalističkog pokreta strahujući da Allende planira Čile pretvoriti u novi Sovjetski savez ili Kubu tako da će vrlo brzo krenuti i akcije za nasilni prevrat. No, iako dvojica 11-godišnjaka osjećaju da u zemlji kuha, oni se time previše ne zamaraju, bez obzira što je očito da su i Gonzalo i Pedro itekako svjesni kojoj klasi pripadaju. A miješanje klasa odnosno prijateljstvo bijelih bogataša i siromašnih urođenika nije nešto na što se gleda s odobravanjem pa će tako odmah po dolasku Pedro postati meta školskih nasilnika.

No, dječak koji je u privatnu katoličku školu stigao zahvaljujući projektu socijalne integracije koju je pokrenuo rektor, otac McEnroe, pokazat će zube tim razmaženim nasilnicima i dati im do znanja da ga neće samo tako zafrkavati. Dijelom i iz znatiželje Gonzalo će se sprijateljiti s Pedrom i put će ga tako po prvi puta odvesti među straćare i potleušice u kojima živi njegova obitelj, a upoznat će ondje i nešto stariju djevojčicu Silvanu. Dovest će on i Pedra svojoj kući, a svijetovi koji inače baš i nemaju doticaj, spojit će se kroz ova dva dječaka. Nažalost, lako je za pretpostaviti da ovo prijateljstvo u osvit katastrofe neće dobro završiti, a uspio je Wood na impresivan način prikazati i to prevratno vrijeme, društvene razlike, ali i gotovo mržnju jednih prema drugima. Kako će situacija u zemlji kuhati i nakon što dođe do državnog udara, prijateljstvo Gonzala i Pedra naći će se na velikoj kušnji i veliko je pitanje hoće li ono preživjeti tu katastrofu.

IMDB LINK 

Primjedbe