NO ONE WILL SAVE YOU (2023,SAD) - 6,5/10


 

Već smo se mogli nagledati SF-ova i horora o invazijama vanzemaljaca, no film koji je napisao i režirao Brian Duffield ističe se originalnošću i pomalo retro štihom. "No One Will Save You" je SF horor u kojem se izgovori tek nekoliko riječi te pomalo na tragu starog nijemog, ekspresionističkog filma on pokušava dočarati svu jezu i užas s kojima će se susresti glavna protagonistica Brynn (Kaitlyn Dever). I ne samo da pokušava, već i uspijeva, a Dever se jako dobro snalazi u toj isključivo fizičkoj izvedbi u kojoj nema pomoć teksta kako bi iskazala ono što osjeća. No, govorom tijela i ekspresijom lica ona to sjajno nosi, a šteta je samo što se priča u međuvremenu posve pogubi između SF-a i horora s jedne te egzistencijalističke drame o pokušaju iskupljenja, izoliranosti, traumi i osjećaju krivnje.

Brynn je mlada čudakinja koja se nakon smrti majke potpuno izolirala od ostatka mjesta. Do kraja (možda i prekasno?) shvatit ćemo i zašto, a vrijeme koje provodi sama kod kuće prekinut će invazija izvanzemaljskih stvorenja. Ti alieni odabrat će baš njenu kuću kao mjesto dolaska, a dok im pokušava pobjeći, Brynn kao da će biti primorana da se suoči s prošlosti i s razlozima zbog kojih je postala takva čudnovata samotnjakinja. I taj prvi dio filma kada se vanzemaljci pojave u njenoj kući dok ni ona, a ni gledatelj još i ne shvaća što se događa, gotovo pa je sjajan.

Dok ona pokušava pobjeći od njega, sakriti mu se u onoj tipičnoj staroj, škripavoj kući, a činjenica da uopće nema dijaloga, samo dodatno potencira svaki drugi zvuk poput škripe ili puhanja vjetra koji čujemo. Nažalost, kako vrijeme prolazi film kao da pomalo gubi fokus i postaje repetitivan. Protagonisticu nakon prvog krene proganjati drugi pa treći pa četvrti alien, a dosta kasno saznajemo njenu pozadinsku priču i što se to dogodilo s njom u prošlosti pa je postala takva. Svejedno, bilo je to dosta solidno, posebno u prvoj polovici, a prava je šteta što se ista razina nije uspjela održati do kraja.

IMDB LINK 

Primjedbe