PAST LIVES (2023,SAD) - 8/10


 

Nježnom i emotivnom romantičnom dramom dijelom motiviranom i detaljima iz vlastitog života u Berlinu i Sundanceu se predstavila kanadska dramatičarka i filmašica porijeklom iz Južne Koreje Celine Song. "Past Lives" dugometražni je debi filmašice koja je kao 12-godišnjakinja iz Seoula s obitelji emigrirala u Kanadu, a ista sudbina zadesit će i glavnu protagonisticu filma. Na Young i Hae Sung najbolji su prijatelji i kolege iz razreda koji jedno prema drugome gaje simpatije, no njihov odnos prekinut će selidba Na Young u Kanadu. Ondje će ona promijeniti ime u Nora (Greta Lee), a 12 godina kasnije ona će putem društvenih mreža pronaći Sunga (Tee Yoo).

Ponovno će se oni povezati, stalno će komunicirati putem Skypea i činit će se kao da bi njihova nanovo uspostavljena veza mogla imati budućnost, no ubrzo će još jednom prekinuti kontakt. Morat će proći još 12 godina da se oni ponovno spoje i to kada Hae Sung odluči turistički posjetiti New York u kojem Nora sada živi i probija se kao spisateljica iako je jasno koji je glavni motiv njegovog dolaska. I po prvi puta oni će se susresti kao 36-godišnjaci, ljudi koji imaju neke svoje živote, poslove i planove pa i partnere, a umjesto djece koje su jedno drugom ostala u sjećanju i imidža s kompjuterskog ekrana, oni će konačno jedno za drugo postati stvarne osobe.

I snimila je Song film baš posebnog senzibiliteta i šarma, delikatnu romantičnu dramu koja je s razlogom osvojila američku kritiku. Film je to koji se bavi pitanjem što bi bilo kad bi bilo i kako bi se raspleli njihovi životi da Nora još dok je bila Na Young nije morala preseliti u Kanadu. Vjerojatno nema čovjeka koji si nije postavio pitanje kako bi mu se raspleo život da je donio neke drukčije odluke i bi li bio na isto mjestu kao što je sada. Iako su cijelog života i Nora i Hae Sung razmišljali jedno o drugome, možda i vjerovali da su srodne duše kojima je bilo suđeno, život ih je razdvojio, a u trenutku kada su oboje i bili u ranim dvadesetima niti jedno od njih nije bilo spremno na odlučni korak koji bi podrazumijevao novu bitnu promjenu u životu.

Što se može između njih uopće dogoditi danas, kada su oboje već u nekim ozbiljnijim i zrelijim godinama, imaju neke karijere? Nora ktome ima i muža, kolegu pisca Arthura (John Magaro), a sjajna je već uvodna scena u kojoj ih svo troje vidimo za šankom i to iz perspektive neznanog gosta kafića koji pokušava dokučiti kakav je odnos to troje ljudi. Istoj sceni Song se vraća dosta kasnije u filmu kada nam je posve jasno kakav je njihov odnos, a ovaj je film sjajan i zato jer izbjegava upadanje u patetiku i melodramu kakva je inače neizbježna u sličnim romantičnim američkim filmovima. "Past Lives" je baš životna drama u kojoj vidimo kako se ideali o ljubavi mijenjaju s godinama, a svo troje glavnih glumaca su iznimni u svojim ulogama.

IMDB LINK 

Primjedbe