SUN AND CONCRETE (2023,NJE) - 7,5/10

 


 

Njemački filmaš David Wnendt prije nekoliko godina proslavio se bizarnom komedijom "Look Who's Back" u kojoj je Führer Adolf Hitler uskrsnuo u Njemačkoj 21. stoljeća, a nakon prilično slabašnog izleta na englesko govorno područje filmom "The Sunlit Night", vratio se on kući ovom uzbudljivom, modernom i dinamičnom coming-of-age krimi dramom. "Sun and Concrete" vodi nas u zloglasni berlinski kvart Gropiusstadt, mjesto u kojem je odrasla i Christane F., autorica koja se predstavila kultnom autobiografskom knjigom "Mi djeca s kolodvora Zoo".

 

Vrijeme radnje Wnendtovog filma je 2003. godina, no čovjeku se čini da je danas situacija u Gropiusstadtu još i gora. Tipično je to nebodersko naselje u periferiji u kojem su se smjestili migranti sa svih strana svijeta, najsiromašniji stanovnici i naselje je to kojim vladaju kriminal i nasilje. Wnendt je scenarij napisao zajedno s Felixom Lobrechtom čija je autobiografska knjiga bila pravi bestseler u Njemačkoj, a prava je to urbana moderna krimi drama kojoj su neskriveni uzori Boyleov "Trainspotting" pa i Refnova trilogija "Pusher". Uz bitnu razliku što protagonisti ovdje nisu odrasli ljudi, već četiri dječaka od kojih 14 ili 15 godina koji već ozbiljno koketiraju s kriminalom.

 

Prvo upoznajemo Lukasa, dječaka koji voli pisati, no koji kao da ima magnet za upadanje u probleme. Da je situacija u tom kvartu katastrofalna, vidimo već u uvodnoj sceni jer školu čuvaju zaštitari i unutra ne može nitko tko nema propusnicu odnosno identifikacijski dokument da je učenik. Nesretni Lukas baš je tog dana zaboravio propusnicu i nema izbora nego markirati u čemu će mu društvo praviti dva najbolja prijatelja. Mladi Talijan Gino čiji je otac pijani nasilnik i mladi Nijemac Julius čiji je stariji brat okorjeli kriminalac i koji u stanu u kojem zajedno žive ima stožer svoje kriminalne organizacije.

 

Dakako da je i Lukasov stariji brat kriminalac i to onaj tipični u trenirci, izbrijane glave koji radi s Turcima, Arapima i crncima kakvih je prepun kvart. Turci i Arapi ujedno i vode ulični rat za teritorij na kojem prodaju travu, a između dvije vatre naći će se Lukas i njegova ekipa te će završiti s razbijenim glavama i dugom od 500 eura bandi. Teško je dohvatljiv to iznos za Lukasa i njegovu ekipu kojoj će se ubrzo priključiti i novopridpošli kolega iz razreda Sanchez, dječak porijeklom iz Kube koji se s majkom doselio u stan u istoj zgradi u kojoj živi Lukas. Sanchez će doći na ideju da bi mogli ukrasti nove kompjutere kojoj je školi donirala lokalna vlast, a jasno da se taj plan neće razviti onako kako su planirali i da će svi oni iz jedne opasne i pogibeljne situacije, samo nastaviti upadati u sve gore.


I snimio je Wnendt uzbudljivu i dinamičnu krimi dramu odličnog tempa realiziranu u gotovo amerikaniziranom stilu čemu zasigurno doprinosi i taj prikaz škole i ekipe iz škole u odnosu na koju ona iz "Opasnih misli" djeluje kao dječji vrtić u elitnom naselju. Odlični su i klinci koje je Wnendt angažirao i daju oni dodatnu notu autentičnosti, a glumačku ekipu je nadopunio ne samo nekim poznatim licima njemačkog filma u epizodnim ulogama, već i nekim tamošnjim rap i hip hop izvođačima u ulogama propalica, kriminalaca i dilera. Na kraju, veliku ulogu u ovom filmu igra i samo okruženje, sam taj kvart prepun betona i asfalta posve užarenog preko ljeta koji očito ne trpi one koji se ne uspijevaju prilagoditi toj divljoj urbanoj džungli.

 

IMDB LINK 

 

Primjedbe