THE WORLD AFTER US (2021,FRA) - 6,5/10


 

Labidi (Aurelien Gabrielli) je mladi i ambiciozni pisac koji je još kao student iz Lyona preselio u Pariz na studij. Sada je on i završio fakultet, pobijedio je na natječaju za kratku priču, a smiješi mu se i ugovor za prvi roman te je izdavačica oduševljena s prvih nekoliko poglavlja njegove priče čija se radnja odvija za vrijeme rata u Alžiru. Dan mu je rok od šest mjeseci da roman završi, a Labidi krpa kraj s krajem vozeći neki francuski Glovo, a živi u garsonjeri koju dijeli s debeljuškastim prijateljem Aleksejem. No, Labidijev život potpuno će se promijeniti kada se zaljubi u studenticu Elisu (Louise Chevillotte) te ubrzo počne živjeti zajedno s njom.

Tek tada shvatit će da je u pravoj besparici, tražit će stalno neke nove poslove, pokušavajući se dokopati novca na sve načine, prodajom stvari poput fotoaparata pa i sitnim prijevarama s osiguranjem. Iako će se rok za predaju rukopisa bližiti, Labidi nikako neće uspijevati sjesti i pisati, a borba s vremenom i besparica utjecat će na njegovo samopouzdanje, ambiciju, inspiraciju. Snimio je dugometražni debitant Louda Ben Salah egzistencijalističku romantičnu dramu o mladiću koji je na pragu uspjeha, no hoće li on imati dovoljno snage i upornosti da zaobiđe prepreke?

Premijerno je "Le monde apres nous" ili "The World After Us" premijerno prikazan u Panorama sekciji festivala u Berlinu, a imao je potom Ben Salahov film sasvim pristojan festivalski život. Kako je riječ o prvom filmu za ovog mladog autora tako i očito ima tu dosta autobiografskih elemenata pa je tako i Labidi, baš poput njega, podrijetlom iz Tunisa. I solidno tu Ben Salah balansira između tipične priče o sazrijevanju i shvaćanju što je život sa senzibilinom romansom koja se povremeno razbija i humorom.

IMDB LINK 

Primjedbe