VIY (1967,SSSR) - 7/10


 

Bila je ova folk horor fantazija snimljena prema istoimenoj priči Nikolaja Gogolja i prvi horor snimljen u Sovjetskom savezu. Režije su se prihvatili Konstantin Jeršov i Georgij Kopačov, a iako iz današnje perspektive "Viy" ne djeluje ne samo nimalo strašno, već i potpuno arhaično, više kao neka dječja bajka, nego klasični horor, film je to koji brojni poznavatelji i teoretičari horora ističu kao kanonskim djelom žanra. Snimljen je "Viy" gotovo istovremeno kada je folk horor na zapadu počeo doživljavati renesansu, a Gogolj je radnju smjestio negdje u središnju Ukrajinu gdje je i rođen. Jasno da sama priča korijene vuče iz tamošnje narodne predaje, no neki teoretičari pretpostavljaju da je Gogolj inspiraciju pronašao u europskoj književnosti koja se bavila tematikom vještica.

Bliski susret s vješticom imat će budući monah Khoma Brutus koji je s ostatkom kolega iz samostana poslan kući na praznike. Na putu kući on će završiti u seoskoj kući gdje će njemu i još dvojici prijatelja stara vlasnica dopustiti da prespavaju. No, pod uvjetom da svaki od njih spava na drugom kraju farme što će stara iskoristiti i tijekom noći se prikrasti Khomi i pokušati ga zavesti. Jasno da će se Khoma truditi eskivirati zavodničke ispade stare babe, ne znajući da je ona zapravo vještica koja će ga začarati i natjerati da legne na trbuh. Kad se probudi i vidi da ga stara ne samo jaše poput konja, već i da lete, shvatit će da je vještica i zatući će je kolcem. No, kada starica umre, pretvorit će se u lijepu mladu ženu poslije čega će se mladi monah vratiti u sjemenište, a ondje će ga čekati novo iznenađenje.

Upravnik sjemeništa sljedećeg jutra reći će da je bogati trgovac tražio baš njega jer mu je kćer na umoru i potrebne su mu molitve za njenu dušu. Naravno da će se ispostaviti da je riječ o istoj onoj farmi na kojoj je imao bliski susret s vješticom, a da je umiruća djevojka ista ona u koju se pretvorila stara vještica nakon što ju je izlupao štapom. Mudri Khoma svima će prešutjeti ono što se dogodilo ranije, a dobit će on zadatak tri noći bdijeti nad tijelom poznate mu djevojke za koju nitko osim njega ne zna da je zapravo vještica. Po istoj Gogoljevoj priči i kasnije su se u SSSR-u odnosno Rusiji pa i u nekim drugim slavenskim zemljama snimali filmovi, no ova verzija i dalje je najpoznatija iako je jasno da je to danas film od kojeg se neće uplašiti ni dijete od dvije godine.

IMDB LINK 

Primjedbe