CASSANDRO (2023,SAD-MEX) - 7/10


 

Kečeri odnosno Wrestling oduvijek su mi bili pravi fenomen. Još kao klinac gledao sam na njemačkom RTL2 te grdosije kako se bacaju po ringu i ne shvaćajući tada da je sve to namješteno i potpuni cirkus. I bez obzira što je svima očito kako su te borbe namještene, godinama je to bilo gledano, svi ti borci imali su vojske obožavatelja, a osim u SAD-u ti kečeri valjda su popularniji bili jedino u Meksiku. A taj meksički wrestling još je veći treš od onog američkog. Maskirani borci koji se bacaju po ringu, a Lucha libre, kako se taj stil hrvanja naziva u Meksiku i postoji još od samog početka 20. stoljeća, imao je bezbroj svojih junaka.

O jednom od junaka Lucha libre i gay ikoni osamdesetih, biografsku je dramu u meksičko - američkoj produkciji snimio Roger Ross Williams, prvi afroamerikanac koji je osvojio Oscara za najboljeg režisera. Doduše, ta nagrada je bila za kratki film, a zanimljivo je kako je s punih 60 godina "Cassandro" bio njegov prvi dugometražni film. Naslovnog junaka Cassandra ili pravom imenom Saul Armendariz koji se tijekom devedesetih počeo probijati na meksičkoj wrestling sceni utjelovio je vjerojatno najpoznatiji meksički glumac Gael Garcia Bernal. Da situacija bude zanimljivija, rođen je Cassandro i živio je u teksaškom gradu El Pasu, a svo vrijeme borio se u Meksiku.

I nije mu išlo lako, vidjet ćemo. Sve dok ne stvori svoj alter ego, ekstravagantnog, teatralnog i provokativnog Cassandra, otvorenog gay borca koji će istovremeno provocirati i zavoditi publiku. I od borbi u štalama dogurat će on na kraju do velike dvorane Mexico Citya i meča za titulu protiv tipa koji mu je bio idol dok je bio dijete. I korektna je to biografska drama koja je ujedno i zanimljiva karakterna studija koja prikazuje kako je to biti otvoreni homoseksualac u jednom takvom macho, nazovimo to, sportu. Najjači adut ovdje je svakako Bernal koji je u dobroj formi, a svakako je to zabavan, dinamičan i kvalitetan film.

IMDB LINK 

Primjedbe