DEAR CHILD (2023,NJE) - 8/10


 

Nakon "Babylon Berlin" i "Dark", Njemačka opet ima hit-seriju, misteriozni i mračni šestodijelni triler snimljen prema istoimenom romanu Romy Hausman. "Dear Child" ili "Liebes Kind" u originalu možda i ima nekih rupa i nelogičnosti, no iznimno je to uzbudljiva serija zanimljivog koncepta i dobre strukture koja od prve do zadnje scene drži pažnju i gotovo se gleda u jednom dahu (ukupno traje nekih pet sati pa ni to ne bi trebao biti neki preveliki problem). Sve tu kreće kada se u šumi u blizini grada Aachena na krajnjem zapadu Njemačke dogodi teška prometna nesreća u kojoj će jedna žena završiti s teškim tjelesnim ozljedama, a jedna djevojčica proći će neozlijeđena.

Taj događaj otvorit će cijelu mrežu tajni i misterija, a prva s kojom će se svi susresti je tko su zapravo one. Ispostavit će se da je žena koju njena 13-godišnja kćer Hannah naziva Lena, pobjegla od manijaka koji ju je tko zna koliko dugo držao u zatočeništvu skupa s djevojčicom i mlađim dječakom. Kroz flešbekove ćemo shvaćati da ih je nepoznati muškarac držao posve zatočene na tajnoj lokaciji bez doticaja s vanjskim svijetom i potpuno im isprao mozgove. Hannah i njen brat Jonathan ondje su rođeni i odrasli uvjereni su da je to stvarni svijet i da sve izvan njega predstavlja veliku opasnost. Samu seriju zapravo otvara jeziva scena u kojoj vidimo plavokosu ženu koja se igra s dvoje djece, a potom kući dolazi čovjek čije lice ne vidimo i kojeg djeca nazivaju ocem.

Brže bolje svi oni se postrojavaju kod vrata s otvorenim rukama kako bi valjda pokazali da ništa ne skrivaju. Nakon što on pregleda ruke djece i svakom da čokoladicu, okreće se ženi koja na dlanu ima nekakav ožiljak ili biljeg i prijeti joj da ne bi trebala plakati pred djecom i da jako dobro zna pravila. Tko su ti ljudi i kako su uopće završili ondje tek je prva u nizu nepoznanica, a u istragu će se praktički odmah uključiti policajac iz drugog grada koji je još prije 13 godina istraživao Lenin nestanak. On je ujedno i obiteljski prijatelj Leninih roditelja i javit će im da se njihova kćer iznenada pojavila već kad su svi izgubili nadu, no kada se oni pojave uslijedit će novo iznenađenje jer ozlijeđena žena uopće nije Lena.

Po temi "Liebes Kind" ili "Dear Child" djeluje pomalo kao miks poznatih američkih filmova kao što su "Gone Girl" iz 2014. ili "The Room" iz 2015. godine, no autori ove njemačke mini-serije potrudili su se da to djeluje originalno, svježe, intrigantno i misteriozno. I dok u sadašnjosti pratimo istragu i potragu za čovjekom koji ih je zatočio i napore inspektora i obitelji da konačno doznaju što se u tih 13 godina događalo s Lenom, kroz flešbekove doznajemo detalje o njenom životu, ali i o tome kako je izgledao život u zatočeništvu. Saznajemo kakav je odnos otete žene s djecom, a zanimljivo je kako priču dijelom pratimo i iz perspektive 13-godišnje Hanne koja jednostavno i ne zna za drukčije odnose i svijet osim onog suludog i bolesnog zatvora u kojem je provela cijeli život. Serija je to prepuna iznenađenja i preokreta, prilično uznemirujuća, šokantna pa i bolesna, morbidna i koja je svakako osvježenje među bofl robom kakva se obično nudi na Netflixu.

IMDB LINK 

Primjedbe