GOD OF THE PIANO (2019,IZR) - 6,5/10


 

Podsjetio me ključni događaj ove izraelske drame na jedan skeč iz legendarne bosanske komedije "Audicije" koju sam kao klinac devedesetih na presnimljenom VHS-u vrtio valjda dok se traka nije izlizala. Ima ondje izvjesni lik koji se naziva Marinko Ćutuk i priča on kako je dobio otkaz u bolnici jer je zamijenio bebu za bebu. Bebu za bebu u rodilištu je zamijenila i glavna protagonistica debitantskog filma Itaya Tala, no u slučaju Anat (Naama Preis) tu nije bilo zabune. Njen otac slavni je pijanist i profesor na konzervatoriju, a Anat očigledno nije uspjela dostići njegovu veličinu i živi u sjeni prestrogog, zahtjevnog oca kojem je nemoguće udovoljiti.

Nadala se ona da bi zato njen sin mogao postati izraelski Ivo Pogorelić, no već koji dan nakon poroda uslijedit će šok. Beba je rođena gluha i jasno da od pijanističke karijere nema ništa. No, dosjetit će se Anat načina kako da doskoči i tome pa će u rodilištu učiniti isto što i Marinko Ćutuk. Gluhog sina kojeg je rodila zamijenit će za zdravog dječačića, a o tome naravno nikad nikome neće ništa reći. Cijela obitelj mislit će da su se liječnici zabunili ili da se dogodilo neko čudo, a potom putujemo 12 godina u budućnost i vidimo istog tog dječaka Idama kao talentiranog mladog pijanista koji se priprema za upis na konzervatorij.

No, pitanje je ne samo je li Idam zaista dovoljno talentiran, već i što on želi pošto nam je potpuno jasno da je riječ o jednom od onih slučajeva opsesivno bolesno ambicioznih roditelja koji na vlastitoj djeci želi liječiti frustracije i komplekse. Naravno da je za Anat situacija još gora jer cijelo vrijeme ona živi s tajnom i svjesna je što bi se dogodilo da se sazna što je učinila. I sve se u ovoj psihološko - glazbenoj drami vrti oko Anat u kvalitetnoj izvedbi Naame Preis, a po ugođaju i nekom osjećaju dubinske uznemirenosti koji okružuje cijeli ovaj film, podsjetio me rubno na stvaralaštvo kralja nelagode, Austrijanca Michalea Hanekea. Jasno da je "God of Piano" slabiji film od Hanekeovih vrhunaca, no bila je to sasvim solidna karakterna studija za koju je od početka jasno da to ne može dobro završiti. 

IMDB LINK 

Primjedbe