HILMA (2022,ŠVE) - 6/10


 

Lasse Hällstrom jedan je od najvažnijih i najvećih švedskih filmaša u postbergmanovskoj eri. Proslavio se on još sedamdesetih kao režiser spotova za grupu ABBA, a sredinom osamdesetih snimio je i svoj vjerojatno ključni film, coming-of-age dramu "My Life as a Dog" koja je dogurala i do nominacije za Oscara. Imao je tijekom devedesetih (What's Eating Gilbert Grape, Cider House Rules) pa i početkom dvijetisućutih (Chocolat, Hachi: Dog's Tale) uspješnu karijeru u Americi, no već jako dugo ništa bitno on nije snimio. Kao posebno bitna neće se pamtiti ni biografska drama o apstraktnoj švedskoj slikarici Hilmi af Klint koju je također odlučio snimiti na engleskom jeziku.

Vjerojatno se nadao da će "Hilma" imati i međunarodnu prođu, no ova dosta monotona drama snimljena na razini televizijskog filma u kojoj su umjetnicu odglumile njegova žena Lena Olin i njihova kćer Tora Hallström i nije prošla posebno zapaženo. Hilma af Klint svakako je bila osoba zanimljivog života i ova autorica definitivno zaslužuje puno bolji i kvalitetniji od ovoga što je isporučio Hällstrom. Ovu umjetnicu smatra se jednom od prvih apstraktnih slikara uopće te je ona još potkraj 19. stoljeća počela raditi apstrakcije, i ne znajući da postoje autori poput Maljeviča, Mondriana ili Kandinskog koji će se ubrzo proslaviti.

Shvaćamo tu da je Hilma bila i izrazito spiritualna osoba koja je kroz svoju slikarsku tehniku tražila sebe i u životnom i u umjetničkom, ali i u duhovnom smislu te je na platno pokušavala ona prebaciti i neke spiritualne ideje. I nije teško pogoditi da Hilma u svoje vrijeme uopće nije bila shvaćena i da je praktički nitko nije shvaćao ozbiljno. Pratimo tu i kako je izgledala građanska Švedska potrkaj 19. i početkom 20. stoljeća i kakav je ondje bio položaj žena u društvu te kako je Hilmino ponašanje i stav u to vrijeme bilo prilično revolucionarno i hrabro. Prava je šteta što Hallström koji je sam i napisao scenarij iz ove priče nije uspio izvući nešto više i snimiti nešto intrigantnije i kvalitetnije jer "Hilma" je ostala dosta površna, plošna i nedorečena.

IMDB LINK 

Primjedbe