INVALID (2023,SLK) - 7/10


 

Iz nazovimo to manjih filmskih zemalja obično stižu umjetnički filmovi koji su premijeru imali na nekim od prestižnih festivala, no ovaj slovački "narodski" hit pokazao se kao sasvim solidno iznenađenje. Pomalo staromodni crnohumorni akcijski krimić čiji autor Jonas Karasek i ne skriva da mu je uzor Guy Ritchie i njegove stilski i tematske slične ludorije bio je pravi kino hit u Slovačkoj gdje ga je pogledalo gotovo 200 tisuća ljudi. I ne može se poreći da je "Invalid" zabavan, uvrnut, čak i duhovit film, prljav, prepun politički nekorektnog humora i ironičan uz zafrkanciju na račun klasičnih stereotipa. Radnju je Karasek odlučio postaviti nelinearno pa tako priču o domaru u muzeju kratkog fitilja Laciju čiji će se život pretvoriti u potpunu katastrofu, priča njegov svojevrsni anđeo čuvar, cigić Gabo.

Sve tu kreće brutalnim i krvavim pokoljem u muzeju koji je, čini se preživio jedino Gabo, cigan u nacističkoj uniformi kojeg je policija uhitila kako bi doznala neke informacije o tim jezivim ubojstvima. Baš kao i svi ostali likovi, tako su i policajci tu prave karikature, a iako se nigdje to eksplicitno ne spominje, čini se da se radnja "Invalida" odvija negdje tijekom tranzicijskih devedesetih godina. I Lacija tako upoznajemo kao tipa koji jednostavno ne može kontrolirati bijes i stalno se on svađa s ljudima, a nakon jednog takvog ispada, ostavit će ga prvo sin, potom i supruga. Kako bi se pokušao iskupiti sinu, tako i pridobiti suprugu natrag, pokušat će ovaj domar u muzeju u Bratislavu, kupiti rabljeni stereo sistem koji je pronašao u oglasniku jer je sinov bacio kroz prozor.

No, umjesto rabljenog stera, Laci će od lokalnih kriminalaca dobiti brutalne batine od kojih će ostati u invalidskim kolicima, a od sigurne smrti spasit će ga ciganin Gabo čija su djeca, jasno, u blizini mjesta nesreće krala sekundarne sirovine. I uz pomoć Gabe, Laci će doći na ideju da će se osvetiti onima koji su ga učinilli invalidom, istovremeno vratiti svoju obitelj, a kad krene on u taj divlji, osvetnički ubilački pohod, ispostavit će se da je banda na koju se namjerio povezana s nekim iznimno moćnim ljudima. Od početka do kraja to je duhovito, ironično, dinamično i potpuno bedasto, otkačeno, bezobrazno (invalidi su kao cigani, nikog nije briga za njih, kaže u jednom trenutku Gabo Laciju), a policija će tapkati na mjestu jer nikom od njih neće pasti na pamet da se u čišćenje grada od ološa upustio vigilante u invalidskim kolicima.

IMDB LINK 

Primjedbe