KDYBY RADSI HORELO (2022,ČEŠ) - 6,5/10


 

U uspavano, mirno češko selo koje nevjerojatno podsjeća na ono s kojim nas je u legendarnim "Selo moje malo" upoznao nenadmašni Jiri Menzl osamdesetih, gotovo 40 godina kasnije vodi nas mladi češki filmaš Adam Rybansky. Naravno da su se okolnosti promijenile. Nema više komunizma i umjesto socijalističkih aparatčika koji su tada drmali i određivali sve, sada glavnu riječ u sličnim mjestima vode - vatrogasci, a najveći strah među lokalnim stanovništvom su migranti i stranci koji, po njima, nadiru sa svih strana. Na te teorije i strah ne samo od stranaca koji nadiru sa svih strana i samo što nas sve nisu silovali i pretvorili u muslimane, već i u ostale teorije zavjera referira se i engleski naziv filma koji glasi "Somewhere Over the Chemtrails".

I film je to tipičnog češkog ironičnog, satiričnog, čak i pomalo ciničnog duha koji se zafrkava na račun aktualnih fenomena i jaši po stereotipima pa tako u prvim scenama vidimo da je rijetkim preostalim stanovnicima mjesta glavna zanimacija ispijanja piva. Među njima su i dva vatrogasca, stariji Bronya koji je svojevrsni uzor mlađem Standi, a kao što to obično biva, uslijed dosade i za vrijeme pijuckanja bave se oni standardnim temama kao što su chemtrailsi i ostalim problemima iz grupe što nam to rade. Radnja filma odvija se kroz nekoliko dana uskrsnih praznika, a situacija u mirnom i uspavanom selu posve će se uozbiljiti kada se netko na trgu tijekom proslave kombijem zaleti u fontanu.

Nakon što počinitelj pobjegne, Bronya će proširiti priču da je to bio teroristički napad jer je vidio nekog arapina za volanom, a sebi kao da će zadati križarsku misiju spašavanja mjesta onakvog kakvo je bilo prije nego što su stigli teroristi i sve im uzeli. Iako ćemo vrlo brzo shvatiti da i Bronya zna da kombi nije vozio nikakav terorist, već seoski pijanac koji nije ni svjestan što je napravio, mjestom će se vrlo brzo proširiti panika. Odmah će ondje nahrupiti i mediji iz cijele zemlje željni senzacionalizma, u obranu preplašenog naroda iz gradova će stići skinheadsi naoružani bokserima i palicama, a cijela situacija ubrzo će se pretvoriti u pravu farsu.

Pa iako se Rybansky ismijava iz teorija zavjere, film je to tipičnog češkog gorko - slatkog duha i očito je da autor ima tu puno emptacije za svoje protagoniste i stanovnike tog malenog mjesta. Čak i solidno on hvata duh vremena i zafrkava se na račun tih masovnih histerija i strahova koji se šire sa svih strana, među njima posebno onaj da ljudima netko želi oduzeti način života kakvim su živjeli ranije. No, kao što imamo tu primjer tog opustjelog sela, kvaka je da se u tome nitko i ne treba truditi jer, baš kao i u nas, slična mjestašca opustjela su i ispraznila se i prije nego što su te strane ugroze uspjele stići do nas.

IMDB LINK 

Primjedbe