LAST STOP LARRIMAH (2023,AUS) - 7/10


 

Bizarni miks true-crime i whodunit dokumentarca na tragu već kultnog "Tiger Kinga" stiže nam iz Australije i vodi nas u mjestašce po imenu Larrimah u samom središtu ove zemlje. Larrimah je mjesto u kojem je uoči snimanja filma živjelo tek 11 stanovnika, a uoči Božića 2017. godine jedan od njih je nestao. Sedamdesetogodišnji doseljenik iz Irske po imenu Paddy Moriarty nestao je kao da je propao u zemlju, a redatelj Thomas Tancred odlučio je nastaviti ondje gdje je stala policijska istraga. Od svih preostalih deset stanovnika, svi su među osumnjičenima, a svi su oni i sugovornici u filmu te kroz njih saznajemo kako je to ne samo bizarno mjesto, već i mjesto u kojem svi ti malobrojni stanovnici imaju neki međusobni odnos.

Podijeljen je film u pet poglavlja pa u prologu tako upoznajemo Paddya kao gotovo stereotipnog tipa iz australske divljine. Glasan i ekscentričan koji stalno u ruci ima limenku piva, čini se na prvu kao jedan od sporednih likova iz Crocodile Dundeeja kojeg je nemoguće ne voljeti. No, vrlo brzo ćemo shvatiti da je Paddy imao ondje puno, možda ne neprijatelja, nego onih koji ga baš i nisu osobito voljeli. Prema njihovim pričama Paddy je bio susjed iz pakla i svako od njih mogao bi imati motiv da ga se riješi, a s vremenom ćemo saznati i da Larrimah nije uvijek bio mjesto u kojem je živjela tek nekolicina čudaka i luđaka.

Još osamdesetih je bilo to prometno čvorište s dosta zanimljivim društvenim životom u kojem su se okupljali ekscentrici kojima je dosadio život u gradu. No, većina njih je u međuvremenu ili pomrla ili se vratila natrag u gradove na obali, a ostali su samo oni najčvršći. I najluđi. Simpatičan je to i nepretenciozan dokumentarac koji se polako razmotava i koji možda pati od problema repetitivnosti i nedostatka neke kulminacije, no Tancred kao da nije mogao prestati snimati sve te bizarne tipove. I nije mu za zamjeriti jer premda "Last Stop Larrimah" sigurno nije jedan od filmova za predugo pamćenje, zabavan je to film koji ipak izbjegava eksploatiranje i ismijavanje svojih ćaknutih protagonista.

IMDB LINK 

Primjedbe