LINOLEUM (2022,SAD) - 6/10


 

Cameron Edwin (Jim Gaffigan) jedan je od onih tipova čiji život djeluje nevjerojatno dosadno. Živi on u malom mjestu u Ohiu sa ženom Erin (Rhea Seehorn) i kćeri Norom (Katelyn Nacon), a radi on kao voditelj popularno - znanstvene emisije za djecu na lokalnoj televiziji. Vrijeme radnje filma su očigledno osamdesete i zato sve to djeluje još ekscentričnije, a Cameron je očito jedan od onih tipova koji je nekoć puno obećavao, no sada već na pragu pedesetih misli da je potratio život. Oduvijek je on sanjao da će biti astronaut, no ostao je u sjeni slavnog oca znanstvenika, ali kada dio svemirskog broda iz orbite padne u njegovo dvorište, Cameron će konačno odlučiti ispuniti svoj san - izgraditi svemirski brod. I to u svojoj garaži.

Tako ukratko glasi opis radnje ove ekscentrične i prilično bizarne SF humorne drame o sredovječnom tipu koji će na netipičan način krenuti u obračun s krizom srednjih godnina. Ovim indie filmom na festivalu u Austinu predstavio se mladi američki filmaš Colin West, a iako je imao on u "Linoleumu" i nekih zanimljivih ideja, ispalo je to na kraju nekako osrednje i posve čudno. Film je to u kojem će se vrlo brzo početi miješati stvarnost i fantazija, realno i nadrealno, a ćorsokak u koji je zašao Cameronov život kao da će se još povećati kada se u njegovom gradiću pojavi njegov doplgenger odnosno stvarni astronaut.

Tip koji izgledao kao mlađi i uspješniji Cameron doslovno će pasti s neba u crvenom kabrioletu nekoliko metara od Camerona, a taj tip koji je astronaut preuzet će njegov posao. Stvari će tu postati još bizarnije jer Cameronova kćer i sin tipa koji je pao s neba ne samo da su rođeni na isti dan, već će vrlo brzo postati najbolji prijatelji, a posebno je zbunjujuć sam finiš film nakon kojeg sve ono što smo prethodno gledali djeluje posve drukčije. I nisam nešto očekivao od ovog filma, no bio je "Linoleum" još jedan u nizu novih američkih indie filmova koji je ostao nedorečen.

IMDB LINK 

Primjedbe