METRONOM (2022,RUM) - 7,5/10


 

S pune 42 godine Rumunj Alexandru Belc snimio je svoj prvi dugometražni filma, a u "Metronomu" su itekako očiti utjecaju dvojice velikana kojima je prethodno bio asistent. Cristian Mungiu i Corneliu Porumboiu dva su ponajveća imena rumunjskog novog vala, a Belc je od njih očito mnogo toga naučio jer "Metronom" je stilski film koji se posve uklapa u rumunjski novi val. No, dok su i Mungiu i Porumboiu, barem za sada, iscrpili teme iz vremena komunističkog režima i okrenuli se sadašnjosti, Belc nas u ovoj kvalitetnoj i sjajno promišljenoj drami vodi u Rumunjsku 1972. godine.

Nekoliko godina ranije vlast je preuzeo diktator Nicolae Ceausescu, a totalitaristička stega je maksimalna. Baš kao i u svim rigidnim socijalističkim režimima, svaki doticaj sa zapadom strogo je zabranjen jer sve to, jasno, kvari omladinu, a kazne su žestoke. No, mladi k'o mladi, teško ih je kontrolirati i zabraniti im nešto samo tako pa se rumunjska mladež, gotovo kao danas u Iranu, poskrivečke okuplja u stanovima kako bi slušala stranu muziku, Doorse, Janis Joplin i slične izvođače koji su zabranjeni. Slušaju oni potajno Radio slobodnu Europu, nešto što je strogo zabranjeno i kažnjivo, a posebno vole emisiju Metronom koju vodi njihov mladi sunarodnjak koji je ranije uspješno izbjegao u Englesku.

Među tim mladima su Ana (izvrsna debitantica Mara Bugarin i mlađa sestra Ioane Bugarin koja ima već nekoliko zanimljivih i dobrih uloga) i Sorin (Serban Lazarovici koji je glumio žrtvu zloglasne tajne policije u eksperimentalnom dokumentarcu Radua Judea Uppercase Print), zaljubljeni 17-godišnjaci čiji putevi će se ubrzo razdvojiti jer Sorin s obitelji za dan, dva planira prebjeći u Njemačku. Ana je očajna i željela bi se još jednom naći sa Sorinom, a mjesto njihovog susreta trebao bi biti stan njene prijateljice u kojem se odvija to tajno druženje mladih buntovnika. I ondje je njih desetak iz školske ekipe, djevojke i mladići, lagano se pijucka, sluša se za zla rock glazba, ali Sorina ondje nema. No, umjesto njega na vratima će se ubrzo pojaviti pripadnici zloglasne tajne službe Securitate i naprasno prekinuti druženje.

Iako iz današnje perspektive ono što ova mladež radi djeluje potpuno bezazleno, prema aktualnim rumunjskim zakonima njima prijeti i nekoliko godina ranije. I pokušat će ih žbiri okrenuti jedne protiv drugih, nagnati ih da se međusobno cinkaju, da izdaju onoga tko je predložio da sastave pismo s glazbenim željama i pokušaju ga poslati na Radio slobodna Europa. Naravno da je tu možda i najpoznatiji rumunjski glumac Vlad Ivanov u ulozi ispitivača, a najjači adut "Metronoma" je nevjerojatna uvjerljivost, autentičnost. Maestralno je Belc uspio rekonstruirati tu život u Rumunjskoj početkom sedamdesetih i sve to izgleda impresivno, posve naturalistički. Na to utječe i kamera iz ruke, a sjajno "Metronom" kako je izgledala ta prekinuta mladost u komunističkoj Rumunjskoj i kako je nevina zafrkancija ljude tada mogla itekako skupo koštati.

IMDB LINK 

Primjedbe