PRINCE OF THE CITY (1981,SAD) - 8/10


 

O korupciji u njujorškoj policiji Sidney Lumet je snimio jedan od svojih najpoznatijih i najboljih filmova. Bio je to "Serpico" iz 1973. godine, krimi drama o inspektoru Franku Serpicu koji se odlučio boriti protiv iste te korupcije, a "Prince of the City" je možda duhovni nastavak nagrađivanog filma s Alom Pacinom. I ovdje je u središtu pažnje korupcija u policijskim redovima, a baš kao što je "Serpico" osmišljen prema stvarnom čovjeku tako je i inspektor za odjele za narkotike koji će odlučiti surađivati s istražnim organima, osmišljen prema stvarnoj osobi i stvarnim događajima.

Lumet i Jay Presson Allen (Marnie, Cabaret) scenarij su napisali prema istoimenoj knjizi nekadašnjeg zapovjednika njujorške policije, a radnja se tu odvija krajem sedamdesetih. Danny Ciello (Treat Williams) je detektiv u odjelu za narkotike, a on i njegovi partneri nazivaju se prinčevima grada jer rade gotovo potpuno bez nadzora. I kako se najviše novca okreće u kriminalnom sektoru koji je pod njima odnosno u krijumčarenju droge, tako i oni svoje ovlasti shvaćaju dosta labavo. Doduše, i nadređeni im prešutno odobravaju svakakve ilegalne akcije poput snabdijevanja doušnika drogom, ali i krađe novca kriminalcima koje trebaju hvatati pa i dojavljivanja određenim kriminalnim organizacijama o policijskim planovima.

Koliko je sve to isprepleteno, dobro pokazuje i to što je Dannyjev brat narkoman, a rođak mu je član mafije, no nakon što ga počne proganjati savjest zbog onog što čini, pristat će on surađivati s istražiteljima i unutarnjom kontrolom. Jedini uvjet bit će da on dobije imunitet i surađivat će sve dok se ne nađe u situaciji da će istraga krenuti i prema njegovim partnerima. No, sranja koja su svi oni izvodili u prošlosti, počet će mu se obijati u glavu, a kako će sve dublje ulaziti u istragu o policijskoj korupciji, shvatit ćemo kako je ona duboko ukorijenjena. Baš kao u "Serpicu", sa svijećom se ondje mogu tražiti pošteni i ispravni i gotovo pa nema osobe koja nije upletena.

U odnosu na "Serpico", situacija ovdje kao da je još gora i korupcija u njujorškoj policiji djeluje gotovo identično korupciji kojoj svjedočimo na ovim prostorima. Tako duboko se ukorijenila i postala kapilarna, da se gotovo nemoguće boriti protiv nje, a inspektor Ciello naći će se u gomili problema. Jer ne samo da je prešutio gomilu gluposti koje su on i njegova ekipa izvodili, već će se cijela policijska postrojba okrenuti protiv njega smatrajući ga cinkarošom i izdajicom dok će se istovremeno naći u situaciji da bi se i sam mogao naći na optuženičkoj klupi. Snimio je Lumet iznimno kompleksnu i sveobuhvatnu krimi dramu koja je na kraju dogurala i do nominacije za Oscara za najbolji adaptirani scenarij.

IMDB LINK 

Primjedbe