REPTILE (2023,SAD) - 6,5/10


 

Benicio Del Toro je briljantan u čudnom, konfuznom, prerazvučenom i pomalo pozerskom trileru za koji je sam i napisao scenarij. Doduše, bio je Del Toro uz režisera Granta Singera jedan od tri scenarista, a "Reptile" je bio i filmski debi za mladog redatelja koji se posljednjih godina trenirao režirajući video-spotove za brojne poznate glazbenike. Puno toga nije mi sjelo u ovom mračnom trileru koji Del Toro doslovno vuče na svojim plećima i uspijeva ga bar donekle spasiti i učiniti gledljivim. Od prvih scena užasno me iritirao pomalo pozerski stil, čudne režijske stilizacije koje uopće nisu odgovarale ovakvom tipu filma, kao i površan, šupalj scenarij s tako očajnim dijalozima.

I likovi su uglavnom tu plošni, gluma je (ako izuzmemo Del Tora) tu nekako čudna, neuvjerljiva pa ipak daleko od toga da bih "Reptila" opisao klasičnim američkim trešom kakav se naveliko štanca. Film je to koji puno pažnje posvećuje detaljima da bi potom na njih zaboravio. Gotovo svaki lik tu ima neku svoju pozadinsku priču ili neku skrivenu motivaciju, a na kraju sve to ispadne više-manje nebitno i postojanje nekih likova u cijeloj priči potpuno je nejasno. Ne bih želio puno spoilati, no dosta nedorečen ostaje i glavni misterij cijelog filma odnosno tko je ubio mladu trgovkinju nekretninama Summer Elswick (Matilda Lutz).

Ona je nekih godinu i pol u vezi s nekretninskim mogulom Willom Gradyjem (Justin Timberlake) i njih dvoje prodaju luksuzne nekretnine u Maineu dok poslovanje nadzire Willova majka Camille (Frances Fisher). Jednog dana Will će djevojku pronaći brutalno ubijenu u jednoj od kuća koje je prodavala, a potom na scenu stupa detektivski dvojac - Tom Nichols (Del Toro) i Dan Cleary (Ato Essandoh). I od prve Timberlakeov lik djeluje kao pravi ljigavac, no potom se počinju pojavljivati jedan za drugim još lijagiviji likovi. Prvi je Summerin bivši muž Sam, a drugi je Eli (Michael Pitt), čovjek kojem kao na licu piše da je poremećeni manijak kojeg je ktome još Willov otac nekoć zajebao.

I kao da to još nije dovoljno, postoji tu još bezbroj likova koji su ili Tomova obitelj poput supruge Judy (zaboravljena teen zvijezda Alicia Silverstone) i njenog ujaka Allena (Eric Boghossian) koji je usput Tomov šef u policiji i zahvaljujući kojem je on uoće i dobio posao u toj postaji nakon što se prethodno, naslućuje se, imao nekih problema. Tu je i još nekoliko policajaca i njihovih supruga s kojima se Tom i Judy druže pa pratimo tako dok oni idu na neki country ples, dok kartaju, piju i idu na večere. Nabacano je tu svega i svačega i pokušava "Reptile" istovremeno biti i mračni triler u kojem pratimo istragu ubojstva, kao i karakterna studija tipičnog izmučenog detektiva kojem je dosta svega kakvih smo se već nagledali bezbroj puta.

I tu stvar spašava upravo Del Toro kojeg je pravi užitak gledati i stvarno je on jedan od najekspresivnijih glumaca današnjice, no malo toga tu drži vodu. Svi ti elementi nabacani i nagurani u jedan film ne uspijevaju se održati u nekoj koherentnoj cjelini, a neki od njih su tu tamo iz potpuno nerazumljivih razloga. Falilo mi je tu neke mekoće i možda si je Singer umislio da je David Fincher koji je također svijeta snimanja videospotova uskočio u film i proslavio se (uglavnom) trilerima, no razlika u talentu između njih dvojice je neusporediva. Dok je u Fincherovim trilerima sve na svom mjestu i ima smisla, kod ovog wannabe Finchera malo toga zapravo funkcionira i malo toga ima smisla.

IMDB LINK 

Primjedbe