STRANGE WAY OF LIFE (2023,ŠPA) - 6,5/10


 

Mislim da je ovo prvi kratkometražni film kojem posvećujem pažnju na blogu, no kada se režije bilo čega primi jedan od omiljenih mi filmaša kao što je Španjolac Pedro Almodovar, tada je jasno da i "Strane Way of Life" zaslužuje društvo među dosadašnjih gotovo četiri tisuće recenzija što filmova, što serija, što dokumentaraca. I posve je to netipičan film za Almodovara, 31-minutna western drama. Ujedno je to i prvi film koji je slavni Španjolac snimio na engleskom jeziku, a iako je western možda posljednji žanr uz koji bismo zamislili Almodovara, naravno da je to sve samo ne tipičan western.

Moglo bi se "Strange Way of Life" opisati i kao melodramatsku western gay-romansu u kojoj će se nakon više od 20 godina susresti dva nekadašnja partnera u zločinu i revolveraša, Silva (Pedro Pascal) i Jake (Ethan Hawke). Nekoć su oni bili i ljubavnici, no život ih je razdvojio, a Jake je sada šerif u gradiću uz granicu s Meksikom. Ubrzo ćemo shvatiti i koji je razlog Silvinog iznenadnog povratka. Njegov sin Joe je tražen zbog ubojstva, a upravo je Jake taj koji bi trebao sprovesti zakon. Tako će se šerif naći u moralnoj dilemi i konfliktu - postupiti prema zakonima ili prihvatiti Silvinu ponudu da ga pusti i da potom njih dvojica pokušaju ponovno gdje su stali prije četvrt stoljeća.

Premijeru je ovaj kratkometražni film imao u Cannesu, a na kraju si je njime Almodovar ispunio želju režiranja westerna na koju je čekao godinama. Zanimljiv je podatak da je upravo Almodovar trebao režirati vjerojatno najpoznatiji homo-western "Brokeback Mountain" koji je Tajvancu Angu Leeju donio Oscara za režiju. Odustao je Almodovar od režije tada jer jednostavno nije mogao funkcionirati u holivudskim produkcijskim uvjetima, a sada je snimio film koji u sebi nosi njegovu estetiku. Možda ne i prepoznatljivi stil jer "Strange Way of Life" je istovremeno i neskrivena posveta klasičnom westernu, ali i Almodovarovom možda i omiljenom žanru, klasičnoj melodrami na tragu Douglasa Sirka.

IMDB LINK 

Primjedbe