THE JUMP / SUOLIS (2020,LIT) - 8/10


 

Potpuno nevjerojatnu, pravu Bigger than Life dokumentarnu dramu donosi nam mlada litvanska dokumentaristica Giedre Žickyte. Stvarna je to priča o litvanskom mornaru Simasu Kudirki koji je 1970. godine pokušao prebjeći iz Sovjetskog saveza u Ameriku, a njegov slučaj pretvorit će se u pravi diplomatski skandal. I što je najbolje od svega, Simas je za vrijeme snimanja filma bio još živ i vrlo živahan 88-godišnjak koji ne samo da je vitalan, već i bistrog uma i dobro se sjeća svega što je proživio (nažalost, čovjek je umro u veljači 2023. u 93. godini).

Iako je njegova životna priča još krajem sedamdesetih poslužila kao inspiracija za američki film "The Defection of Simas Kudirka" s Alanom Arkinom u glavnoj ulozi, u međuvremenu su praktički svi na njega zaboravili. U početku Žickyte gotovo na tragu Wernera Herzoga u senzacionalnom "Little Dieter Needs to Fly" svog protagonista navodi da pokuša rekreirati sve ono što mu se dogodilo gotovo pola stoljeća ranije. A krajem 1970. godine Kudirka je bio mornar na sovjetskom brodu smještenom uz istočnu obalu SAD-a na kojem su se vodili pregovori između sovjeta i Amera o pravima na ribarenje u otvorenom moru.

U jednom trenutku Kudirka je sa sovjetske ribarice preskočio na brod američke obalne straže vjerujući da će u toj obećanoj zemlji dobiti politički azil. No, čovjek se malo zaigrao jer ne samo da su ga brzo Amerikanci vratili sovjetima, već su dopustili da ga pred njima sovjeti fino izbubetaju, a kada se vratio kući, naravno da je završio u nekom tamošnjem zatvoru. No, tek tada kreće najzanimljiviji dio priče jer naravno da su američki mediji saznali što se dogodilo i kako su američke vlasti postupile sa čovjekom koji je tražio politički azil i želio je prebjeći.

Krenuli su pritisci ne samo litvanske zajednice u Americi, već i brojnih advokatura za ljudska prava, a sjajan je to film ne samo o životu s krive strane čelične zavjese, već i o želji pojedinca za slobodom. I ne samo željom, već i percepcijom slobode i načina na koji su stanovnici Sovjetskog saveza u to vrijeme zamišljali Ameriku. Kada u potpuno nevjerojatnom raspletu Kudirka na kraju i završi u Americi, tek tada slijede nevjerojatne stvari jer će se ispostaviti da je on potpuno nepripremljen za život ondje. Film je to o pravom sudaru svjetova i kultura jer prisjeća se Kadirka vremena kada je stigao konačno u Ameriku kada je ostao u čudu vidjevši da Amerikanci ne znaju cijeniti ono što oni imaju.

Kad priča kako je u smeću našao televizor za koji bi u SSSR-u morao raditi godinu dana i kako mu nije jasno zašto se Amerikanci drogiraju, a svima im je tako lijepo dok mu je posve jasno zašto njegovi Rusi i ostali narodi i narodnosti loču kao svinje. Film je to koji ima i političku dubinu i doznajemo tu pozadinu priče o naporima da se Kudirka izbavi iz zatvora i dovede u Ameriku. Shvatit ćemo da je među američkim političarima (jedan od sugovornika je još uvijek živi Henry Kissinger koji je ove godine proslavio stotku) glavni povod za bavljenje njegovim slučajem bio pragmatizam i želja za privlačenjem glasova. Sve u svemu, bio je ovo iznimno zanimljiv dokumentarac o jednoj stvarno nevjerojatnoj životnoj priči.

IMDB LINK 

Primjedbe