THE LAST DAUGHTER (2022,AUS) - 8/10


 

Nevjerojatna, emotivna i potresna dokumentarna drama stiže nam iz Australije, a pratimo ovdje životnu priču žene danas u srednjim pedesetim godinama, aboridžinke Brende. Kad je imala dvije ili tri godine, dana je Brenda na posvajanje bjelačkoj obitelji, a ti ljudi prihvatili su je kao svoje dijete. No, nekoliko godina kasnije, samo su dobili obavijest da je moraju vratiti njenoj aboridžinskoj obitelji, a sada gotovo pola stoljeća kasnije Brenda pokušava pronaći posvojiteljsku obitelj s kojom je u međuvremenu izgubila kontakt. I tijekom njene potrage otkrit ćemo mračnu epizodu iz australske povijesti i shvatiti da Brenda nije bila jedina koja je doživjela sličnu sudbinu.

Od početka 20. stoljeća pa sve do početka sedamdesetih godina u Australiji je postojala praksa da se aboridžinska djeca jednostavno uzimaju iz svojih obitelji i daju na posvajanje bijelcima. Na taj način pokušavalo se asimilirati australsko domorodačko stanovništvo, a prema procjenama oko stotinu tisuća djece doživjelo je takvu sudbinu. Tako je i njenin bijelim posvojiteljima rečeno da je ona dijete iz problematične obitelji, da joj je otac pijanac, a bijelci koji su uzeli malu aboridžinku nisu imali nikakvih razloga sumnjati da je ono što im socijalne službe govore istina.

Tek kasnije se ispostavilo da je Brenda doslovno oteta iz svoje prave obitelji, a kada je nakon više godina vraćena kući, nije se mogla samo tako uklopiti nakon života s bijelcima. I danas su njeni identiteti potpuno pobrkani te joj i samoj nije jasno što se to zapravo i iz kojeg razloga dogodilo te se zaputila na ovu bolnu, tešku i emotivnu vožnju samootkrivanja.

IMDB LINK 

Primjedbe