UNDER THE FIG TREES (2021,TUN) - 6,5/10


 

I zbilja, cijela radnja ovog tuniškog filma baš kao što naziv sugerira odvija se pod krošnjama stabala smokava. Ovu coming-of-age dramu Tunis je istaknuo i kao svog kandidata za Oscara, naravno neuspješno, a iako među sezonskim beračima ove voćne delicije ima pripadnika svih generacija, u prvom planu je nekoliko djevojaka. Ljetni su praznici, one ponešto zarađuju branjem smokava, a snimljeno je to u gotovo naturalističkom stilu, životno s puno sunčanog sjaja, baš autentično. Tome je zasigurno doprinijela i činjenica da je autorica Erige Serihi angažirala neprofesionalne glumce, a sve tu djeluje kao zaista da pratimo nečiji svakodnevni život.

Pričaju one o svojim snovima, očekivanjima i pogledima na život. O mladenačkim simpatijama i željama, o onome što se od njih očekuje kao od mladih žena u tuniškom društvu i o onome kako imaju različite poglede na uloge koje im je namijenilo društvo. Djevojka po imenu Fide tako djeluje najotvorenija i najslobodnija među njima, a šuška se da je ona u vezi sa šefom. Za razliku od većine kolegica koje su zamotane tako da im se vide samo lica, Fide je samo ovlaš preko glave prebacila maramu. Ne zamara se ona onime što ljudi pričaju, sveprisutnim licemjerjem i nekim navadama da se žena mora ponašati onako kako joj to neke društvene norme nameću.

"Under the Fig Trees" je jedan od onih modernih, aktualnih filmova sa snažnim feminističkim štihom koji problematizira položaj žena u još uvijek prilično patrijarhalnim društvima. Iako Tunis, jasno je to, nije na razini Irana ili Saudijske Arabije, svejedno je i dalje to prilično tradicionalno i konzervativno društvo koje se drži nekih starih pravila, no vidimo da se puno toga mijenja. Iako nije igrao na nekom od najprestižnijih svjetskih festivala, imao je "Under the Fig Trees" sasvim pristojan festivalski život osvojivši i poneku nagradu, a riječ je o modernom, fino promišljenom i visoko estetiziranom filmu koji nimalo ne zaostaje za sličnim europskim uradcima.

IMDB LINK 

Primjedbe