WHITE BUILDING (2021,KAM) - 7/10



 

Moguće je da je "Bodeng sar" ili "White Building" i prvi film iz Kambodže koji sam ikada gledao, a bila je ova emotivna i realistična drama i tamošnji kandidat za Oscara. Film je to koji ima i osobnu notu jer je u naslovnoj zgradi u Pnom Penu odrastao i autor filma Kavich Neang tako da ima ova drama zasigurno dijelom i autobiografski štih. U toj staroj zgradi u Pnom Penu žive i glavni protagonisti filma, a u stvarnosti je ta u tom trenutku moderna zgrada napravljena 1963. godine da bi konačno bila srušena 2017. godine. Neang film i otvara snimkom iz zraka u kojoj je u središtu baš ta bijela zgrada koja gotovo pa strši u novom, modernom središtu kambodžanske prijestolnice i očigledno je došlo vrijeme da se i ona sruši i tamo izgradi nešto novo.

Film je to koji se bavi temama kao što su gentrifikacija i raseljavanje ljudi jer i velika većina stanara koji i dalje žive u zgradi koja je trenutačno u prilično raspadajućem stanju i postala je opasna, nemaju gdje preseliti. Ono što im se nudi kao naknada nije više dovoljno da bi kupili ni potleušicu u Pnom Penu koji se očito brzinski izgrađuje, modernizira, urbanizira te su i ondje cijene nekretnina izgleda počele letjeti u nebo. Među stanarima te zgrade je i obitelj mladića Nanga (Piseth Chhun), kojeg u uvodu upoznajemo kako s još dvojicom prijatelja sanja o boljem životu. I moderna je to mladež potpuno pod utjecajem zapadnog duha, stalno su oni na društvenim mrežama, slušaju zapadnu muziku i uvježbavaju čak neku plesnu točku kojom se pokušavaju probiti kao neki boy band.

S Nangom u već trošnom stanu u Bijeloj zgradi živi majka te otac kipar koji je teško bolestan, a ujedno je i predstavnik stanara. Vidimo da stanari nisu složni oko ideje hoće li se prihvatiti ponuda investitora za kupnju zgrade. Dok bi neki odbili ponuđeni novac, većina je ipak za prihvaćanje mrvica koje se nude i selidbe u neki novi životni prostor, a kako bi na stanare dodatno stavilli pritisak da prihvate ponudu, cijeloj zgradi isključena je i voda. Da situacija bude gora, Nangov otac je dijabetičar kojem će se inficirati palac na nozi i izgleda to kao da je gangrena, a crnilo će se njegovim stopalom početi širiti poput plijesni na zidu starog i vlažnog stana.

Zapravo je "White Building" coming-of-age drama o mladiću koji će u kratkom roku morati odrasti. Bezbrižno vrijeme kada je s prijateljima na motoriću krstario gradom, pijuckao pive na krovu zgrade i sanjao kako će jednog dana postati poznat i slavan, stiglo je svome kraju. Realnost ga je udarila u glavu i sada Nang shvaća da on postaje taj koji mora donositi teške odluke i odlučiti što će biti s obitelji. Jedan od producenata ovog filma bio je i poznati kineski filmaš Zhangke Jia čiji se utjecaj vidi i u stilu i u pristupu obradi teme, a bio je "White Building" jedan od sjajnih primjera modernog World Cinema, autentičnih i realističnih filmova s nekog egzotičnog kutka svijeta.

IMDB LINK 

Primjedbe