ALBERT BROOKS: DEFENDING MY LIFE (2023,SAD) - 7/10


 

Kad se rodiš s prezimenom Einstein, a roditelji ti ktome nadjenu ime Albert, već to je prvi signal da bi nečiji život mogao biti povezan s komedijom. Još kao vrlo mlad ovaj je Albert prezime iz Einstein promijenio u Brooks, a o karijeri koja je počela još krajem šezdesetih priča on sa svojim kolegom iz srednje škole i dugogodišnjim prijateljem Robom Reinerom, režiserom ovog netipičnog biografskog dokumentarca. Albert i Rob sjede tako za stolom u nekom restorančiću i prisjećaju se svojih života, a radnja tu kreće od Albertovog djetinjstva pa sve do sadašnjosti. Kako su on i Reiner dugogodišnji prijatelji tako i jako dobro zna brojne detalje o njegovom životu kojih se prisjećamo uz arhivske snimke.

Iako Brooksa danas ponajviše pamtimo kao glumca, potom režisera i scenarista, počeo je on karijeru upravo kao stand-up komičar. A komedija mu je očito bila u genima jer je i njegov otac bio komičar, brat Bob Einstein također mu je bio komičar te brojni sugovornici pričaju ovdje koliko je na njih Brooks utjecao. I očigledno nije on imao klasični komičarski stil, već je bio pomalo avangardan, netipičan, improvizator, a tako djeluje i ovaj biografski dokumentarac. Nije to jedan od onih filmova u kojima bi autor iscrpno istražio detalje o protagonistovom životu, već se Reiner i Brooks kroz razgovor prisjećaju raznih anegdota i situacija.

Pomalo me ovaj dokumentarac podsjetio na epizodu genijalnog sit-coma "Curb Your Enthusiasm" Larryja Davida u kojoj je kao gost nastupio Brooks. Ondje je on odlučio organizirati vlastitu komemoraciju još dok je živ kako bi vidio kako će se njegovi prijatelji i obitelj ponašati jednom kad umre, a dakako da se sve pretvorilo u katastrofu. Ovakvi filmovi uglavnom se snimaju o nekim poznatim ljudima koji su umrli pa ima i u tome nekog crnog humora, ironije i zafrkancije na vlastiti račun, a to je nešto po čemu je Brooks bio poznat kroz cijelu karijeru. Donosi ovaj dokumentarac zanimljiv uvid u život, razmišljanje i način rada jednog zaista duhovitog čovjeka koji je sve radio onako kako je zamislio i nije pristajao na kompromise.

IMDB LINK 

Primjedbe