CARNIVAL OF SOULS (1962,SAD) - 7/10


 

Iako je iznimno upitno ima li ikakvu umjetničku vrijednost ovaj niskobudžetni horor snimljen početkom šezdesetih u Kanzasu, "Carnival of Souls" je u međuvremenu doživio kultni status i u ovih šezdesetak godina snimljeno je i nekoliko remakeova filma Herka Harveyja. Na ideju za ovu jezivu priču o djevojci koju privlači napušteni karneval Harvey je došao vozeći se uz jedan takav napušteni karneval odnosno starinski cirkus u okolici Salt Lake Cityja. Već tada je Harvey bio industrijski filmaš koji je za korporaciju Centron u Kanzasu snimao razne edukativne i promidžbene filmove, a nakon komercijalne propasti "Karnevala duša" Harvey više nije snimio niti jedan igrani film. Kako mu je raspored snimanja za Centron bio prilično gust, tako je "Carnival of Souls" snimio za samo tri tjedna na lokacijama u Lawrenceu i Salt Lake Cityju i to po scenariju koji je po njegovoj priči napisao još jedan zaposlenik Centrona, John Clifford.

U središtu pažnje je djevojka Mary Henry koja je pukim čudom preživjela automobilsku nesreću. Nakon toga se odlučila preseliti u drugi grad gdje joj je ponuđen posao crkvene orguljašice, no nikako se ona ne uspijeva ondje prilagoditi, a obližnji paviljon odavno napuštenog cirkusa kao da za nju ima neku čudnu, magnetsku privlačnost. Djeluje "Carnival of Souls" kao jedna malo duža epizoda kultne "Zone sumraka", a iako i danas djeluje potpuno čudno, bizarno pa i opskurno ovaj film danas među horor fanovima uživa kultni status te je desetljećima kasnije doživio pravu renesansu prikazujući se u art kinima za Noć vještica.

Za razliku od većine današnjih horora, "Carnival of Souls" gotovo pa uopće nema specijalnih efekata pa se jezivi ugođaj tu pokušao postići na neke druge načine. Naravno da je iz današnje perspektive jak adut stara crno - bijela fotografija te zvukovi orgulja. Tu je i misteriozan, nelagodan ugođaj od početka do kraja, ali i iznenađujuće solidna gluma za ovakav niskobudžetni film u kojem su uglavnom okupljeni potpuni anonimusi. Glavna glumica Candace Hilligoss koja je utjelovila Mary neodovoljivo podsjeća na plavuše kakve je volio Hitchcock te je njen lik potpuni misterij i do kraja nam je nejasno što ju je to privuklo da iz Kanzasa odseli baš u ovaj jezivi gradić u Utahu.

Zanimljivo je i kako se sam Harvey pojavljuje u jednoj od uloga odnosno kao jedan od duhova, prikaza ili što već koji će početi proganjati Mary i stalno se pokazivati pred njenim očima dok ih drugi ne primjećuju. Što se to događa i zašto je Mary jedina koja vidi sve te spodobe saznat ćemo u iznimnoj završnici filma koji djeluje kao da je snimljen pod utjecajem njemačkog ekspresionizma. Ne čudi da je "Carnival of Souls" kao jedan od svojih omiljenih filmova istaknuo David Lynch, a Harvey je prije smrti sredinom devedesetih ipak uspio dočekati da u drugoj polovici osamdesetih njegov film konačno bude prepoznat i prihvaćen.   

IMDB LINK 

Primjedbe