PASSAGES (2023,FRA) - 6,5/10


 

Ira Sachs nezavisni je američki autor čiji se filmovi već godinama prikazuju u glavnim programima najprestižnijih svjetskih festivala. Jedan je on od miljenika europske pa i američke filmske kritike pa je tako i "Passages" snimljen u francuskoj produkciji naišao na brojne hvalospjeve. Kritičar Guardiana Peter Bradshaw za ovaj film je istaknuo da predstavlja i Sachsov povratak u formu, no ja baš i ne mogu reći da me ovaj film oduševio, baš kao i neki njegovi prethodni filmovi koje sam gledao. U svojim filmovima Sachs se često bavi LGBT tematikom pa iznimka nije ni "Passages" u kojem će se stvoriti pomalo neobičan ljubavni trokut.

I ovaj puta Sachs je uspio okupiti prvoklasnu internacionalnu glumačku ekipu i u glavnim ulogama su tako Nijemac Franz Rogowski, Britanac Ben Whishaw i Francuskinja Adele Exarchopoulos. Tomas (Rogowski) je njemački režiser koji živi u Parizu i u uvodnoj sceni vidimo ga kako cjepidlači kod snimanja scene nekog kostimiranog filma. On je u braku s Britancem Martinom (Whishaw), a nakon zapravo bezvezne svađice između njih dvojice, Tomas će se upustiti u vezu s mladom Francuskinjom Agathe (Exarchopoulos) koja se mota oko seta. Kakav je zapravo odnos između Tomasa i Martina dosta je nejasno, no jasno je da je Tomas prilično egoističan, tašti tip koji mi je od prve scene bio nevjerojatno ljigav i odbojan. Iako će on ostaviti Tomasa prilično hladno i bešćutno, stalno će se on vraćati i ponašati kao da se ništa nije dogodilo.

Osim u Martinov, unijet će on potpuni kaos i u život Agathe, mlade učiteljice koja se ponadala da ekscentrični i egoistični režiser ima ozbiljne namjere iako je svjesna da je riječ o čovjeku u kojeg se nikako ne može pouzdati. Iako mi je Rogowski puno bolji u prethodnom filmu u kojem je glumio homoseksualca (odlični austrijski film Great Freedom), ponovno je on u dobroj formi. Ovaj puta kao odvratni manipulator za kojeg je potpuno nejasno zašto se i muškarci i žene tako lijepe za njega. Premda ni Martin, posebno Agathe nisu bezveznjaci, ni slabići, već kompleksni likovi koji kao da svjesno dopuštaju Tomasu da s njima radi što hoće. No, kako za sve postoji granica, tako i za to, ali pitanje je uoće je li Tomas osoba koja može nešto naučiti iz svojih grešaka.

IMDB LINK 

Primjedbe