SEIZE PRINTEMPS (2020,FRA) - 6/10


 

Suzanne Lindon kćer je poznatih francuskih glumaca Sandrine Kiberlain i Vincenta Lindona koja je ovu romantičnu dramu napisala dok je imala 16, a režirala sa 20 godina. Suzanne je u "Seize Printemps" ili "Spring Blossom", postnovovalnoj lepršavoj drami o 16-godišnjakinji koja će razviti neobičan odnos s tipom od kojih 35 godina, odglumila i glavnu ulogu koja se i zove poput nje. Mlada Lindon fizički nevjerojatno nalikuje na Charlotte Gainsbourg (poznata francusko - britanska glumica koja je također imala poznate roditelje, britansku glumicu Jane Birkin i francuskog glazbenika Sergea Gainsbourga), a djeluje ona nekako povučeno i kao da se uopće ne uklapa u društvu svojih vršnjaka.

Dolazi njena fiktivna Suzanne iz prosječne, brižne pariške obitelji, ima stariju sestru, ima prijatelje i prijateljice, no svi su joj nekako dosadni. Putem do škole počet će ona primijećivati Raphaela (Arnaud Valois), privlačnog muškarca koji je barem duplo stariji od nje i koji je glumac u lokalnom teatru. Stalno će Suzanne tog misterioznog tipa sretati na ulici, postat će gotovo pa opsjednuta njime i pratiti ga, a kada se upoznaju, shvatit ćemo i da on djeluje kao da mu je njegovo društvo dosadno. Polako će se početi zbližavati, a dok Suzanne djeluje puno zrelije za svoje godine, Raphael se čini nekako nezreo i ponaša se prilično mladenački. I počet će se njih dvoje redovito sastajati i družiti i prerast će to u neobičnu vezu koja će ostati više na platonskoj razini.

Za razliku od brojnih francuskih filmova koji su se bavili stvarnim vezama tako mladih djevojaka i puno starijih tipova, "Seize printemps" nije seksualan film, već u nekako nježnom, rohmerovskom, filozofskom stilu, iz perspektive znatiželjne 16-godišnjakinje koja shvaća da se ne uklapa u svoje društvo, istražuje kakav bi to mogao biti odnos. Naravno da će se Suzanne početi posve drukčije ponašati jednom kad upozna Raphaela te će i njenim roditeljima postati čudno i netipično za nju, no s vremenom kao da će i ona postati svjesna da je ta njihova veza samo fantazija, prolazni hir, jedna od onih prvih dječjih ljubavi koja se vrlo brzo zaboravlja. Trebao je ovaj film biti prikazan u otkazanom Cannesu 2020. godine, a poslije je imao solidan festivalski život.

IMDB LINK 

Primjedbe