SHORTCOMINGS (2023,SAD) - 6,5/10


 

Ben (Justin H. Min) je pomalo snobovski neuspjeli student filmske režije porijeklom iz Japana koji živi u Kaliforniji. Radi on kao poslovođa art-kina u Berkeleyu u koje gotovo nitko ne dolazi, a u vezi je on godinama s Mikom (Ally Maki), djevojkom također japanskog porijekla. Tako na samom početku Ben otvoreno popljuje neki populistički azijski film kao ljigav i patetičan i to u njenom društvu na nekom festivalu. Tip je to koji voli pametovati i preseravati se, koji misli da je apsolutni autoritet u svemu i koji nekako s visoka gleda na ostale, a shvatit ćemo s vremenom da takvim iritantnim stavom i karakterom Ben zapravo skriva svoju nesigurnost i površnost.

Osim što je snob i elitist, Ben ima slabost na bjelkinje pa će se tako otvoreno početi upucavati "cringy bullshit art", kako je sam u jednoj situaciji opisuje, mladoj plavuši Autumn (Tavi Gevinson) koju je zaposlio na blagajni kina, a to će ubrzo dovesti do toga da će ga Miko ostaviti i preseliti u New York. Kad shvati da je počeo raditi gluposti, Ben će se također zaputiti u New York, gdje se u međuvremenu preselila i njegova najbolja prijateljica Alice (Sherry Cola), a bit će to i svojevrsni put samootkrivenja tijekom kojeg će on shvatiti da za sve pogreške i krive odluke u životu može kriviti isključivo sebe. A to do sada nije bio slučaj jer je sebe vidio tako visoko, važno, gotovo nepogrešivo iako je zapravo potpuno kaotična osoba.

I snimio je na kraju dugometražni debitant Randall Park sasvim solidnu pa i simpatičnu romantičnu humornu dramu kojoj je kao predložak poslužio istoimeni strip Adriana Tominea. Film je to koji se poigrava i zafrkava na račun rasnih stereotipa i čak zanimljivo promišlja današnje društvo. Benov lik u izvedbi Justina H. Mina pomalo je na tragu likova kakve je često znao za sebe stvarati Woody Allen, istovremeno nekako iritantan i simpatičan, a do kraja će se to iz čak bedaste komedije zabune pretvoriti u intrigantnu karakternu studiju. Premijeru je "Shortcomings" imao u Sundanceu i bilo je to sasvim solidno.

IMDB LINK 

Primjedbe