SPY / MASTER (2023,RUM) - 7,5/10


 

Svaki put kad naletim na neku novu rumunjsku seriju, potajno se nadam da bi to mogao biti dostojan nasljednik već legendarne krimi serije "Umbre" (za koju mi se čini da je rekla svoje). Nažalost, "Spy / Master" to nije, no ova šestodijelna špijunska trilerska šestodijelna serija čija se radnja odvija na vrhuncu hladnog rata potkraj sedamdesetih uzbudljiv je i kvalitetan krimić. Rumunjsko - njemački autorski dvojac Adina Sadeanu i Kirsten Peters osmislile su priču pomalo na tragu špijunskih trilera Johna le Carrea, a u središtu pažnje je visokorangirani rumunjski špijun i jedan od najbližih suradnik diktatora Nicolea Causescua, Victor Godeanu.

Vrijeme radnje je 1978. godina i u samoj špici serije uoči svake epizode dobivamo kratki uvid u povijesne okolnosti. Rumunjska je u zategnutim odnosima sa Sovjetskim savezom, a sve oči svijeta uprte su u Camp David gdje bi Izrael i Egipat konačno trebali potpisati mirovni sporazum. I Amerika i SSSR imaju svoje interese na bliskom istoku, situacija je iznimno napeta, a još više će se zakomplicirati kada Godeanu prilikom diplomatskog posjeta Zapadnoj Njemačkoj odlući prebjeći na zapad. Shvatit ćemo ubrzo da je on ranije surađivao i sa istočnonjemačkim Stasijem, kao i s KGB-om, a njegova odluka mogla bi imati ozbiljne posljedice ne samo po njega, već i njegovu obitelj.

Pomalo po uzoru na seriju "Americans", u središtu pažnje je i dvostruki život koji je Victor vodio kao agent i suradnik s više strana i sve do samog kraja je misterij je li njegov plan za prelazak na zapadnu stranu stvaran ili je to tek dio neke sheme istočnoeuropskih službi. Naravno da će i agenti američke CIA-e u početku prema njemu biti itekako sumnjičavi, a kada u Rumunjskoj shvate što se događa i da jedan tako visokorangirani obavještajac planira bijeg, upalit će se sva zvona za uzbunu i sve službe će biti dignute da ga uhvate prije nego što bude kasno.

Kako se radnja većinom odvija u Bonnu, tako i zapadnonjemačke službe pa i policija neće samo mirno sjediti, a pretvorit će se to ubrzo u potpuni kaos. Victorov lik dijelom je zasigurno i osmišljen prema Jamesu Bondu jer vidjet ćemo da i on osim što ima dozvolu za ubijanje, sasvim dobro prolazi kod nježnijeg spola, a u njegovu mrežu se uplela i istočnonjemačka špijunka na tajnom zadatku na zapadu. Svi oni koji vole intrigantne, uzbudljive, dinamične špijunsko - trilerske serije sa "Spy - Master" sigurno neće pogriješiti, a još jednom se pokazalo da to hladnoratovsko napeto razdoblje i dalje skriva bezbrojne priče vrijedne pisanja i snimanja.

IMDB LINK 

Primjedbe