THE CREATOR (2023,SAD) - 6,5/10


 

Što će nam zaista donijeti razvoj umjetne inteligencije u bližoj i daljoj budućnosti tek ćemo vidjeti, no i prije nego što se nešto takvo uopće i uspjelo izmisliti, filmska umjetnosti već je postavljala to pitanje. Možda i dva nabolja i najpoznatija filma o toj temi bili su Scottov "Blade Runner" i Cameronovi "Terminator", pogotovo drugi nastavak, a baš kao pokušaj miksa tih filmova bih najjednostavnije opisao ovu spektakularnu akcijsku distopija Garetha Edwardsa. Ovaj Englez već se ispraksirao u sličnim skupim holivudskim spektaklima poput franšize "Ratovi zvijezda", a više na neki takav svijet izgleda svijet u filmu koji je i napisao skupa s Chrisom Weitzom.

Priča tu pomalo podsjeća na onu iz "Terminatora". Nakon što je umjetna inteligencija postalna sastavni dio života i ti replikanti, nekakvi križanci ljudi i robota su koegzistirali s ljudima, dogodila se nuklearna katastrofa koju je izazvala umjetna inteligencija koja se otela kontroli. Takva je bar službena verzija i nakon toga je zapad odlučio zaustaviti AI i uništiti je, no u Aziji je ona i dalje aktualna. Zbog toga je izbio rat zapada i istoka i taj zapadni svijet predvođen, naravno, Amerikom krenula je u okršaj s Azijom, a usred tog meteža smještenog u 2065. godinu smjestio se gospodin po imenu Joshua (Denzelov mali John David Washington).

Njega upoznajemo na tajnoj misiji na istoku gdje se itekako uspješno infiltrirao i oženio istočnjakinjom Mayom koja je upravo trudna. No, nakon što njegova misija završi loše i vrati se kući, koju godinu kasnije dobit će novu misiju jer istok navodno razvija ultimativno oružje. A to oružje je djevojčica koja će se nazvati Alphie, čovjekoliki stroj za koji će se ispostaviti da je zapravo dijete Joshue i njegove ljupke Azijatkinje koju nikad nije prebolio. I premda su i sama premisa filma iznimno zanimljiva i intrigantna, baš kao što su impresivni specijalni efekti i vizualno to izgleda perfektno, priča je tu tako predvidljiva, očigledna i potpuno banalna. Na kraju je to ispalo skoro kao invertirani "Terminator II", samo što su i Ridley Scott, a i James Cameron ispod akcijskog filma nevjerojatnu dubinu i slojevitost što je nešto čega ovdje nema.

IMDB LINK 

Primjedbe