WHEN EVIL LURKS (2023,ARG) - 6,5/10


 

S obzirom na dobre ocjene i solidne recenzije, od ovog argentinskog horora očekivao sam ipak nešto više. No, autoru Demianu Rugni mora se priznati da je snimio uznemirujuć i jeziv film koji se ističe ponekim čak i neočekivano brutalnim i krvavim scenama kakvima je nekoć šokirao njegov očiti uzor Luciano Fulci. Od samih početaka "When Evil Lurks" djeluje pomalo anarhično pa i zbunjujuće jer gledatelju nije jasno što se to događa i kakvo to misteriozno zlo vreba neimenovani grad u Argentini. Do kraja ćemo, jasno, spoznati o čemu se radi i to uz braću Pedra (Ezequiel Rodriguez) i Jimmyja (Demian Salomon).

A nešto je doslovno trulo u toj argentinskoj provinciji jer Pedro i Jimmy odmah otkrivaju da se nešto čudno i zloguko događa. Prvi znak da nešto ne valja i da je misteriozna "trulež" stigla je u tome što se životinje ponašaju čudno, a potom saznajemo kako to izgleda kada ono uđe u čovjeka. Jednog takvog "trulog" tipa što bi značilo da ga je opsjelo zlo, skriva obližnja obitelj. I taj tip izgleda groteskno, naotečeno, prepun je nekakvih krasti i debel kao nilski konj pa za njega Fat Bastard iz "Austin Powersa" izgleda kao mladi Zdravko Čolić. Problem je što se takva opsjednuta stvorenja, bile to životinje ili ljudi ne smiju usmrtiti vatrenim oružjem.

Naravno da će se situacija vrlo brzo potpuno oteti kontroli i braća će pokušati zlo koje je očito sve donedavno bilo pod kontrolom vratiti na prvobitno stanje. No, počinit će oni i drugi mještani neke pogrešne i nepromišljene odluke i čini se da povratka više nema. To u početku nevidljivo zlo brzo će se početi širiti zajednicom, a Rugna se ne ustručava od samih početaka gledatelja šokirati nekim baš brutalnim scenama. I dok je prva polovica filma u kojoj nam još gotovo ništa nije jasno iznimna i nadao sam se da bi "Cuando acecha la maldad" moglo biti jedno od horor iznenađenja godine, kako vrijeme odmiče, sve to lagano pada. I šteta zbog toga jer Rugna pokazao da je sposoban snimiti neke iznimne horor scene, no malo se pogubio do kraja u pretjeranom objašnjavanju, a možda bi bilo bolje da nas je do kraja ostavio u tom zbunjujućem, jezivom, nelagodnom ugođaju iz prve polovice filma.

IMDB LINK 

Primjedbe