20,000 SPECIES OF BEES (2023,ŠPA) - 7/10


 

Kao svog kandidata za Oscara, španjolska filmska akademija je istaknula dramu koja je ujedno i debitantski film Baskijke Estibaliz Urresola Solaguren. Premijeru je "20 tisuća vrsta pčela" imao u Berlinu gdje je Srebrnog medvjeda za najbolju glumicu dobila 10-godišnja Sofia Otero koja je za glavnu ulogu odabrana u konkurenciji čak 500 djece. I mlada Sofia ovdje je utjelovila jedno od troje djece kiparice Ane (Patricia Lopez Arnaiz) koja je ljeto odlučila provesti u rodnom baskijskom selu dok čeka rezultate natječaja za mjesto na fakultetu u Francuskoj.

Anin muž je zbog posla spriječen biti s obitelji, a u prvim trenucima čini se da uz stariju kćer i mlađeg sina ima još jednu djevojčicu. No, tek negdje na pola filma shvatio sam da je to zapravo dječačić koji se naziva Aitor (Otero). I nisam jedini kojeg je zbunila pojava tog dugokosog dječačića jer i cijela šira obitelj i prijatelji misle da je on djevojčica, a zapravo je on djevojčica zarobljena u tijelu dječaka. I dok je Anin otac, također uspješni i poznati kipar umro, žive ondje još njena majka i njena tetka koja je pčelarica i prva će ona shvatiti što se događa s malenim Aitorom koji traži da ga svi zovu Lucia.

Priča je to i obiteljskim tajnama, zategnutim odnosima i nekim tabu temama o kojima se ne govori. Možeš biti kao svoja mama i praviti se da ništa ne vidiš i ne čuješ, kaže u jednom trenutku tetka Ani koja se također ponaša kao da je sve normalno i kao da će sve s vremenom doći na svoje mjesto. Ponaša se ona tako iako je svjesna što se s njom u mladosti dogodilo jer nitko na glas nije govorio ono što ga muči i svi su izrasli u ogorčene, razočarane ljude. Snimljeno je to u opservacijskom, naturalističkom stilu, suptilno, a kompleksna je to tema jer što zapravo kao roditelj učiniti u takvoj situaciji?

Što reći djetetu koje te pita kako ti znaš tko si, a ja ne znam. Zanimljivo je kako su svi glavni likovi ovdje žene i to raznih generacija koje zbog nekih društvenih normi i nepisanih pravila nisu govorile što ih je smetalo. Iako je Anin otac varao njenu majku, ona se uvijek pravila da ništa ne vidi, a sada i nakon što je stari mrtav, ona ga drži na pijedestalu i njegova umjetnička djela čuva na posebnom mjestu. Kada maleni Aitor / Lucia tijekom ljetovanja na selu odluči da je vrijeme za njegovu transformaciju, to će posve različito utjecati na cijelu obitelj.

IMDB LINK 

Primjedbe