A MURDER AT THE END OF THE WORLD (2023,SAD) - 7,5/10


 

Dvojac Brit Marling - Zat Batmanglij prije nekoliko godina se predstavio misterioznom serijom "OA" u kojoj su kombinirali elemente SF-a, fantazije i nadnaravnog trilera, a njihova nova serija miks je više žanrova. "A Murder at the End of the World" je kombinacija murder mystery i tehnotrilera u kojoj će istražiteljica amaterka Darby Hart (Emma Corrin) pokušati dokučiti tko je ubio njenog bivšeg dečka Billa (Harris Dickinson). Darby i osam drugih gostiju na svoje high-tech izolirano imanje na Islandu pozvao je ekscentrični i ćudljivi elonmuskovski tech-magnat Andy Ronson (Clive Owen). Živi on ondje s malenim sinom Zoomerom i ženom Lee (Marling), nekoć slavnom hakericom koja je od djetinjstva zapravo bila Darbyn uzor.

Kada Darby pronađe Billovo beživotno tijelo u njegovoj sobi, morat će ona iskoristiti sve što je prethodno naučila kako bi otkrila tko je ubojica. No, ubrzo će se na toj tajnoj lokaciji nastavljati nizati misteriozne smrti. Paralelno ćemo u flešbekovima pratiti i Darbynu pozadinsku priču. Kako je ona uopće postala nešto što bismo nazvali amateur sleuth odnosno amaterska istražiteljica koja je ujedno i vrlo sposobna hakerica. Pratit ćemo tako kako su ona i Bill, kojeg je i upoznala na nekom od tih amatersko - istražiteljskih foruma, pokušali otkriti seriju nerazrješenih ubojstava, ali i kako su se potom razdvojili. Na njeno iznenađenje jedan od tih osam gostiju koji su predstavljeni kao original thinkers bit će upravo i Bill kojeg nije vidjela godinama.

Ronson ih je sve zapravo ondje pozvao kako bi im predstavio novu revolucionarnu tehnologiju koju je njegovo poduzeće razvilo. I djeluje dijelom priča ove serije kao drugi nastavak filma "Glass Onion" jer i ondje imamo tech-mogula koji je na svom otoku okupio društvance, a među njima i detektiva. Samo što ovdje imamo mladu detektivku, a taj misteriozni mogul razvio je novu vrstu umjetne inteligencije (on je naziva alternativna inteligencija). I kao što je često slučaj sa serijama, kreće to izvrsno, no s vremenom se ipak pomalo razvodnjava i gubi na tempu, dinamici i intrigantnosti. Kako bi došla do rješenja Darby će prošlost i sadašnjost pomalo morati slagati kao puzzle i sve je to nekako povezano, a iako "A Murder at the End of the World" ne spada u one top serije, nije to uopće bilo tako loše.

IMDB LINK 

Primjedbe