FINGERNAILS (2023,SAD) - 6,5/10


 

Grčki filmaš Christos Nikou karijeru je počeo kao asistent svog puno poznatijeg sunarodnjaka Jorgosa Lantimosa. Još kao mladić u ranim dvadesetima, Nikou je Lantimosu asistirao na sad već kultnom "Očnjaku", a već s prvim njegovim dugometražnim filmom bilo je jasno tko mu je uzor. "Apples" ili "Mila" bio je očiti primjer grčkog čudnog vala kojeg je začeo upravo Lantimos, no za razliku od njega koji je i na međunarodnoj sceni nastavio snimati filmove sa svojim prepoznatljivim stilom, Nikou se ipak malo primirio i povukao je kočnicu.

Doduše, priča je opet tu bizarna, čudna, distopijska, gotovo dehumanizirajuća, no odustao je Nikou od tog tipičnog čudnogrčkog gotovo pa deadpanovskog stila, već se po stilu "Fingernails" ne razlikuje puno od nekog indie-filma koji je snimio neki Amerikanac. Događa se tu radnja u nekoj distopijskoj alternativnoj sadašnjosti ili bližoj budućnosti, a iako je to nominalno romantična drama, djeluje Nikouov film i kao apsurdistička, bizarna komedija. Ponovno je u sjajnoj formi irska glumica Jessie Buckley kao Hannah, mlada nastavnica koja je već nekoliko godina u vezi s Ryanom (Jeremy Allen White iz Bear). No, iako je njihova veza već upala u neku rutinu i monotoniju, Hannah je uvjerena da je Ryan pravi za nju pošto im je nešto što se naziva Institut za ljubav izdao certifikat da su oni savršeni jedno za drugo.

Pomalo me tematski "Fingernails" podsjetio na Lantimosov "Lobster" jer ubrzo će se i Hannah zaposliti na tom bizarnom institutu koji vodi čudnovati znanstvenik Duncan (Luke Wilson). Tako ona sada sa zainteresiranim parovima radi na bizarnim tehnikama koje bi navodno trebale ojačati njihovu vezu, izmjeriti njihovu ljubav, a vrhunac istraživanja je - čupanje noktiju pošto uzorci noktiju pokazuju koliko partneri odgovaraju jedno drugome. No, situacija će se za Hannu potpuno zakomplicirati kada počne raditi uz mladog "znanstvenika" Amira (Riz Ahmed) jer će joj se on očigledno svidjeti. I Hannah se sviđa Amiru, no problem je što je analiza noktiju pokazala da je njen savršen partner Ryan koji i ne zna gdje Hannah zapravo radi.

Ponovno su ti "ludi" i opičeni Grci uspjeli osmisliti nevjerojatno suludu i apsurdnu ideju koja začudo ovdje i funkcionira, dobrim dijelom zahvaljujući i dobrim glumcima. No, za razliku od Lantimosa koji je svoju viziju uglavnom uspijevao briljantno prenijeti do samog kraja, Nikouov film ipak ima problema, ponajviše s tempom. Svejedno, bio je to na kraju sasvim solidan, intrigantan i zanimljiv film koji se može gledati i kao na alegoriju i film koji ostavlja i puno toga za razmišljanje.

IMDB LINK 

Primjedbe