IN THE LAND OF SAINTS AND SINNERS (2023,IRS) - 6,5/10


 

Naprosto je nevjerojatno da se ljudi još nisu naučili kako je Liam Neeson tip s kojim se nikako ne treba zajebavati. Iz filma u film te vojske (uglavnom) zlikovaca rade jednu te istu pogrešku pa stanu baš njemu na put, a isto će se dogoditi i u filmu čija se radnja odvija u Sjevernoj Irskoj 1974. godine. Dobro nam je poznato kako je ondje tada bilo sve samo ne ugodno i mirno vrijeme, a Neeson je ovaj puta plaćeni ubojica koji se pod stare dane odlučio ostaviti svog zanata. Upast će on u moralne dileme, razmišljati da posao koji je odabrao baš i nije za njega, no k'o za vraga, na putu će mu se naći ekipa koja mu neće dopustiti samo takav odlazak u mirovinu.

Već u prologu filma vidimo teroristički napad u Belfastu koji je organizirala frakcija IRA-e koju vodi Doireann (Kerry Condon), a osim što će njihova bomba raznijeti mete odnosno rojaliste, nastradat će i nedužni civili. Doireannina ekipa skrovište će potom potražiti upravo u mjestašcu u kojem živi Neesonov Finbar Murphy, stari udovac koji odrađuje prljavi posao za lokalnog mešetara (Colm Meaney). Sasvim slučajno će se on zapravo naći na putu republikancima, a snimio je Amerikanac Robert Lorenz film u pomalo westernovskom štihu.

Prije nego što se i sam bacio na režiju, Lorenz je bio asistent, potom i producent i to uglavnom filmova koje je snimao Clint Eastwood. "Trouble With a Curve" s Eastwoodom u glavnoj ulozi bio je i prvi film koji je Lorenz režirao, a potom je očito otkrio visokog Sjevernog Irca, Neesona. Glumio je Neeson i u njegovom prethodnom filmu slične tematike i ugođaja (The Marksman). Iako se radnja ondje odvijala na granici između Teksasa i Meksika, oba ova filma imaju dosta sličan ugođaj i štih, a i Neesonova uloga je dosta slična. Ipak, "In the Land of Saints and Sinners" je za nijansu bolji film, možda baš zato što je radnja ovog akcijskog trilera smještena u Sjevernu Irsku za vrijeme građanskog rata.

IMDB LINK 

Primjedbe