IN A LAND THAT NO LONGER EXISTS (2022,NJE) - 6,5/10


 

Istočni Berlin, proljeće 1989. godine. Berlinski zid samo što nije srušen, naravno da stanovnici DDR-a ne znaju što se čeka, no duh promjena i urušavanja trulog sustava osjeti se negdje u zraku. Svejedno, maturantica Susie Schulz (Marlene Burow) naći će se u problemima kada zloglasna tajna policija Stasi  kod nje pronađe knjigu koja je još uvijek na istoku zabranjena. I to onu valjda "najgoru", Orwellovu "1984". Umjesto na fakultetu, Susie će završiti na preodgoju u tvornici, no sudbina će se poigrati tako da će je jednog dana u tramvaju snimiti modni fotograf. Susieno lice završit će na naslovnici istočnonjemačkom modnog magazina, a ubrzo će joj se otvoriti i prilika da postane model na tamošnjoj sceni.

Temom kraha Istočne Njemačke i vremena neposredno pred i poslije pada berlinskog zida bavili su se brojni njemački filmaši zadnjih tridesetak godina. Najpoznatiji primjer zasigurno je bio "Goodbye Lenin", a iskusna televizijska režiserka Aelrun Goette snimila je na kraju solidnu coming-of-age dramu koja ipak ne uspijeva izbjeći upadanje u očekivane klišeje. Tako će se Susie ubrzo zaljubiti u mladog fotografa Coyotea, tipa koji fura stil Marlona Branda iz "Divljaka", koji ju je i snimio, a shvatit ćemo da se modna scena Istočne Njemačke bitno razlikovala od zapadnog svijeta.

Susien brzi uspon smetat će do tada najpoznatijem modelu Uti, a nekako najzanimljiviji lik je androgini modni kreator Rudi koji izgleda kao brat blizanac Davida Bowiea iz Ziggy Stardust faze i on će biti najveća podrška manekenki u usponu. Djeluje sve tu dosta banalno i propuštene su tu neke prilike da se ovaj film izdigne iznad prosjeka. Tek rubno tu pratimo berlinsku underground modnu scenu i skupinu predvođenu Rudijem koja će se do kraja pretvoriti gotovo u protestne performere i završna revija bit će i svojevrsni bunt protiv cijelog režima. Naravno da je stalno tu negdje Stasi koji sve budno prati i nije presretan scenom koja pokušava pratiti zapad, a na kraju je "In a Land that No Longer Exists" uspio dobiti i jednu nagradu u izboru za njemački film godine. I to Jördis Triebel koje se sjećamo iz serije "Dark" za sporednu ulogu Susiene starije kolegice iz tvornice i svojevrsne majčinske figure.

IMDB LINK 

Primjedbe