MILLI VANILLI (2023,SAD) - 8/10


 

Milli Vanilli bio je njemačko - francuski pop duo koji je praktički preko noći postao slavan i popularan s milijunskim nakladama njihovog debitantskog albuma da bi ni godinu kasnije bili razotkriveni kao najveća prijevara u povijesti pop glazbe. Kad se saznalo da ta dva markantna mlada crnca umjetničkih imena Rob i Fab uopće nisu otpjevali ni tona na cijelom albumu i da su na nastupima cijelo vrijeme nastupali na playback uz matricu, izbio je ogroman skandal. Obojica su vrlo brzo postali izopćenici i predmet sprdnje, no dokumentarac Lukea Korema uspijeva u tome da na ovaj dvojac iz današnje perspektive čak dijelom i možemo gledati kao na žrtve.

Jer shvatit ćemo da su svi zapravo dobro znali što se događa i da Rob i Fab uopće ne pjevaju, već su samo lepi kao greh i skaču po pozornici. No, dok je mašinerija išla i milijuni su se slijevali, svima je odgovaralo da se ne talasa i svi su se pravili blesavi, a kada je cijela situacija eksplodirala, jedini krivci ostali su sami izvođači. Jedan od njih, Fabrice Morvan ili Fab nas kao narator vodi kroz cijelu priču oko pop-dua Milli Vanilli i čovjek je to danas u kasnim pedesetima koji retrospektivno dosta realno gleda na cijelu tu priču. A priča kreće tako da su se dva mlada crnca upoznali u Münchenu sredinom osamdesetih.

Jedan od njih odnosno Fab je Francuz, a drugom odnosno Robu otac je bio američki vojnik koji je njegovu majku Nijemicu ostavio u drugom stanju i potom otišao kući. Mladost je on proveo u udomiteljskim obiteljima, a spojila ih je želja da budu slavni, a i prije nego što su postali poznati, bili su cimeri u Münchenu i životarili plešući u spotovima i pokušavajući se probiti kao DJ-i, pjevači i izvođači. I potom na scenu stupa Frank Farian, poznati njemački producent koji je sedamdesetih stvorio popularnu disco grupu Boney M. Kada je vidio dva mlada dugokosa i nabildana crnca lijepih crta lica čovjek je odmah shvatio da ima novu zlatnu koku. Problem je bio samo što očito nije bio oduševljen njihovim pjevačkim sposobnostima, no ni to zapravo na kraju nije bio problem.

Angažirao je on brojne studijske glazbenike, snimili su cijeli album, a kada su ta dva zbunjena i siromašna mlada crnca željna slave stigla u studio, Farian im je samo pod nos tutnuo ugovor i tisuće maraka. Nisu oni ni gledali, tvrde, što piše u ugovoru i pristali su na sve, a ispostavilo se da će oni biti samo lica za javnost. Doduše, vjerojatno nitko nije očekivati da će u samo nekoliko mjeseci ovaj pop-duo koji se pretvarao da izvodi one ljigave pop baladice postati svjetski hit broj jedan. Nakon Europe osvojena je i Amerika, krenuli su nastupi u SAD-u, a situacija je vrlo brzo postala posve apsurdna jer nikome nije bilo jasno kako dva tipa koji u stvarnosti jedva natucaju engleski jezik, mogu pjevati te pjesme. Dečke je ubrzo i slava udarila u glavu, počeli su se bahatiti i ponašati kao prave zvijezde, a situacija je ubrzo eskalirala. Show biznis je dijelom iluzija, kaže netko od sugovornika u dokumentarcu, no ovaj puta je definitivno ta iluzija pogurana predaleko i bilo je nemoguće pretpostavljati da se neće saznati za prijevaru. I svakako je "Milli Vanilli" dokumentarac vrijedan pažnje, zanimljiva podsjetnica na jedan bizaran fenomen koji je možda bio kratkog vijeka, ali i sjajan primjer što se može dogoditi kada se netko previše zaigra.

IMDB LINK 

Primjedbe