NARCO-SAINTS (2022,KOR) - 7/10


 

Ova korejska akcijska krimi serija očito je inspirirana popularnom američkom serijom "Narcos". Zbog toga je dijelom Netflix i promijenio originalni naziv serije iz "Surinam" gdje se radnja i odvija u "Narco-Saints" kako bi privukla pažnju ljubitelja popularne serije o narkobiznisu u Kolumbiji, potom i u Meksiku. I opet je mjesto radnje Latinska Amerika, točnije rečeno Surinam, najmanja nezavisna država Južne Amerike i nekadašnja nizozemska kolonija kojoj se na sjeveru nalazi Atlantski ocean, Francuska Gvajana istočno, Gvajana zapadno, a Brazil južno.

Baš kao i "Narcos" i ova je mini-serija temeljena na stvarnim događajima, a kreator serije Yoon Jong-bin (dobri Spy Gone North) i u jednom od ranijih filmova "Nameless Gangster: Rules of the Time" bavio se tematikom organiziranog kriminala. Vrijeme radnje je 2009. godine, a u Surinamu je igrom slučaja završio korejski biznismen Kang In-gu (Ha Jung-woo). U kratkom uvodu vidimo kako je izgledao njegov život u Južnoj Koreji i kako je po cijele dane radio više poslova kako bi prehranio obitelj. Sasvim slučajno on će na poziv poznanika završiti u Surinamu i pokrenut će import - eksport biznis. I dok je riba raža u Južnoj Koreji iznimno popularna i na cijeni je, u Surinamu se ona uopće ne konzumira, a ima je k'o dreka te će se on odvažiti na ovu poduzetničku avanturu.

No, vrlo brzo ta će pustolovina krenuti krivim putem jer će policija u jednom od Kangovih brodova pronaći pošiljku kokaina. Nesretni Kang još se nije ni snašao, a već je završio u zatvoru da bi se ispostavilo da je glavni druglord u Surinamu korejski evangelički svećenik kojem je to idealan paravan za narkobiznis. Kako bi se izvukao iz zatvora, nesretni Kang pristat će raditi za korejske tajne službe i agent Choi (Park Hae-soo) angažirat će ga kao čovjeka iznutra za hvatanje pastora Jeona Yo-hwana (Hwang Jung-min). I premda je Kang lukavi tip koji je prethodno prošao svašta, uplest će se u tu iznimno opasnu priču, tim više jer u Surinamu postoji i konkurentska narkobanda koju vode Kinezi.

Shvatit će vrlo brzo Kang da Surinam funkcionira kao divlji zapad i da su reketarenje, iznude, korupcija ondje nešto najnormalnije. Tako će se ispostaviti da pastor sve to radi pod patronatom i zaštitom predsjednika države, da ga štiti vojska, a jedini način da ga se uništi je navesti ga da drogu počne krijumčariti na području SAD-a. I premda je "Narco-Saints" i krenuo sasvim solidno, dosta brzo postalo je to prilično neuvjerljivo i potpuno nerealno. Možda je cijela priča tu zamišljena po stvarnim događajima ili stvarnim ljudima, no nekako je teško vjerovati da se jedan običan tip baš tako dobro uspio snaći u svim tim opasnim i pogibeljnim situacijama. Odmah nakon što se serija pojavila, surinamska vlada je pobijesnila te je čak slala prosvjedne note Južnoj Koreji i najavila je tužbu protiv Netflixa pošto je zemlja prikazana kao pravi raj za narkobiznis.

U jednom trenutku netko od likova tako ističe da se polovica surinamskog stanovništva izravno ili neizravno bavi narkobiznisom i da je to glavna poluga tamošnjeg gospodarstva. I zaista vidimo tu nekadašnju nizozemsku koloniju kao mjesto na kojem se može što god hoće s novcima i potpuno korumpiranu i propalu državu u rangu sličnih afričkih država. I premda je priča tu iznimno zanimljiva, nije ovaj korejski odgovor na "Narcos" bio ni blizu puno, puno boljeg, kompleksnijeg, realnijeg i pametnijeg američkog uzora iako oni koji vole akcijske krimiće ne bi trebali puno promašiti s narko svecima.

IMDB LINK 

Primjedbe