NYAD (2023,SAD) - 6,5/10


 

Dvojac Elizabeth Chai Vasarhely i Jimmy Chin predstavio se izvrsnim dokumentarnim filmom o čovjeku koji je odlučio probiti sve granice ljudske izdržljivosti. Bio je to Oscarom ovjenčani "Free Solo" u kojem pratimo napore penjača Alexa Honnolda da se bez zaštitne opreme popne na stijenu El Capitan u nacionalnom parku Yosemite. Tandem Chai - Chon i za svoj je prvi igrani film odabrao priču o čovjeku koji je odlučio pomaknuti granice izdržljivost i učiniti nešto što nije nitko prije njega. No, umjesto pentranja po iznimno opasnim stijenama, sada je riječ o maratonskom plivanju, a umjesto muškarca na vrhuncu sposobnosti i snage, glavna junakinja je žena u šezdesetim godinama.

I premda se ne može poreći da je priča o američkoj plivačici maratonki Diani Nyad posve nevjerojatna, nekako imam dojam da bi njena priča bolje funkcionirala da su se Chai i Chon ponovno odlučil za dokumentarac. Nekako mi je ova dvosatna biografsko - sportska drama ostala prazna, monotona i falilo mi je nešto ovdje bez obzira što se dvije odlične američke glumice iznimno trude iznijeti ovu dramu. Zahtjevnu ulogu Nyad utjelovila je Annette Bening dok je njenu trenericu i najbolju prijateljicu Bonnie Stoll utjelovila Jodie Foster. Iako je priča uglavnom linearna, odlučili su se Chai i Chon ubaciti i neke dokumentarne segmente kako bi nas zapravo upoznali s glavnom junakinjom.

Tako u uvodu saznajemo da je Diana Nyad još krajem sedamdesetih bila velika zvijezda i nezaustavljiva plivačica maratonka koja je rušila sve rekorde. No, njena opsesija je bila otplivati rutu od Kube pa do Key Westa na Floridi, a kada joj to nije uspjelo dok je bila u najboljim godinama odnosno u kasnim dvadesetima ili ranim tridesetima, odlučila se umiroviti i posvetiti karijeri sportske novinarke. No, tridesetak godina kasnije, taman na proslavi 60. rođendana Diani će na pamet pasti ideja da bi podvig planiran u mladosti, mogla realizirati sada, bez obzira što već godinama uopće nije plivala. Tvrdoglava žena odlučila je po svaku cijenu otplivati tu rutu dugu više od 160 kilometara, a uz pomoć trenerice Bonnie bacit će se ona i zaista u realizaciju plana.

Osim povremenih dokumentarnih segmenata, Chai i Chon ubacuju i flešbekove iz Dianine mladosti i to kako bi nas upoznali s traumatičnim događajem kada ju je seksualno napastovao trener kada je imala 14 ili 15 godina. Pa kako je nekoć unatoč tome ona uspjela postati najbolja plivačica maratonka, tako će ova potpuno opsesivna žena sada sve podrediti ispunjenju cilja koji ju proganja desetljećima. Pa iako je sama priča tu nevjerojatna, razočaralo me što za razliku od "Free Solo" gdje je baš taj dojam autentičnosti i svijesti o opasnosti situacije bio najjači adut filma, ovdje sve pomalo holivudizirano i sladunjavo. Bez obzira što nam je jasno kako je ono što radi Diana ne samo nezamislivo naporno, već i opasno jer tu su morski psi, meduze, valovi i tko zna što sve ne, ali i borba sa samim sobom, ipak sam od ovog filma očekivao nešto više, a ne klasičnu formulu.

IMDB LINK 

Primjedbe