OPENING NIGHT (1977,SAD) - 8/10


 

John Casaavetes pionir je američkog nezavisnog filma, legendarni glumac, scenarist i redatelj kojeg se danas smatra jednim od najutjecajnijih američkih autora svih vremena. I bio je dobri John čijeg se lica najbolje sjećamo vjerojatno kao Rosemarynog supruga i oca njene bebe u remek-djelu Romana Polanskog, dugogodišnji alkoholičar (očito jedan od onih funkcionalnih) koji je umro s nepunih 60 godina 1989. Ovaj puta ulogu alkoholičara Cassavetes je namijenio svojoj supruzi Geni Rowlands koja je često nastupala u njegovim filmovima, a za razliku od vjerojatno njihovog najpoznatijeg zajedničkog filma "Žena pod utjecajem" gdje je Genin lik bio na rubu živčanog sloma zbog obiteljskog života i stresa, ovdje je ona glumica koja puca pod pritiskom iz drugih razloga.

Njena Myrtle Gordon je slavna, ali problematična sredovječna glumica koja se priprema za novu ulogu u drami koja se naziva "Druga žena". I velika je ona zvijezda, nakon izvedbe predstave u manjem kazalištu uoči broadwayske premijere, čekaju je horde obožavatelja koji traže autogram. Među njima je i opsesivna tinejdžerica Nancy koju će pred glumičinim očima pregaziti automobil, a to će dodatno utjecati na ionako fragilno psihičko stanje Myrtle. Puno ona razmišlja o ulozi koja igra i shvaća da više nije mlada te da će joj budućnosti nositi bitno drukčije uloge od onih na koje je navikla, a svoje strahove, nesigurnost i opsesije utapa u ogromnim količinama alkohola.

Očito je kako je Cassavetes jako dobro znao kako prikazati život funkcionalnog alkoholičara, a Rowlands je po običaju sjajna u filmu koji je režirao njen muž. I nije "Opening Night" klasični narativni film, već je to intenzivna psihološka drama o autodestruktivnoj ženi koja je u akutnoj fazi alkoholizma. No, na njenu ovisnost o alkoholu svi oko nje kao da su navikli iako se čude kako može biti na nogama u takvom stanju. No, njeno je stanje sve gore. Razbija Myrtle glavu je li scena kojoj je svjedočila i kako djevojka pada pod auto stvarno ili je plod njenih halucinacija, a datum broadwayske premijere se bliži i svima oko nje postaje jasno da bi cijela produkcija mogla upasti u probleme zbog nestabilne glavne zvijezde. I djeluje od početka do kraja "Opening Night" prilično kaotično, baš kao i glavna junakinja filma. Za svoju sjajnu izvedbu Rowlands je nagrađena Srebrnim medvjedom u Berlinu, a bila je nominirana i za Zlatni globus.

IMDB LINK 

Primjedbe